Il ascultam pe Traian Basescu anuntand succesele epocii "sale" obtinute in conditii de criza. Vorbea monoton, fara surprize, cu aplauze din jumatatea plina a Parlamentului. Anunta si mariri de salarii, a invitat nomenclatura sa asculte vocea poporului. Senzatia ca traim un moment "déjà vu" s-a intarit minut dupa minut, parca se transmitea un discurs al secretarului general Nicolae Ceausescu. Asemanarile au devenit izbitoare cand Traian Basescu a "atacat" problemele dezvoltarii economice, trasand directiile spre marele viitor al Romaniei basiste.
Am cautat in arhiva Raportul lui Nicolae Ceausescu la Conferinta Nationala a PCR din 1982. Iata cateva fraze: "Strabatem o epoca foarte agitata, omenirea fiind zguduita de cutremure, furtuni si uragane economice, politice si militare de mari proportii, care pun popoarele la grele incercari. In aceste imprejurari grele, infruntand valurile uriase provocate de uragane si cutremure, trebuie sa navigam cu mare atentie, pentru a asigura inaintarea patriei noastre spre piscurile inalte ale societatii comuniste". Asadar, mitul comandantului de nava Basescu, priceputul care duce echipajul in buna siguranta la mal, are suport istoric in ceausism. La forumul comunistilor romani, Ceausescu anunta prima sarja de otel la Combinatul Siderurgic de la Calarasi si primele cantitati de petrol extrase din Marea Neagra. El spunea cu mare satisfactie si incredere in viitor: "Inca din 1983, peste 90 la suta din consumul de energie primara il vom asigura cu forte proprii, ceea ce da posibilitatea sa afirmam ca vom realiza chiar mai devreme prevederile Congresului al XII-lea privind asigurarea deplinei independente energetice".
Obiectivul nu a fost atins pana in 1989, a cazut chiar in derizoriu, dar este acum dezgropat de Traian Basescu. El vede cu ochii minti, entuziast, momentul in care Romania va deveni independenta energetic. Optimismul se bazeaza pe doua surse importante: zacamantul de gaz descoperit in Marea Neagra de explorarile de cercetare facute de OMV Petrom si de Exxon si pe un depozit de gaz de sist in Moldova, explorat de Chevron. Basescu a facut o vizita pe platforma din largul marii, de pe langa Insula Serpilor, si a adus o informatie soc pentru piata livrata de la tribuna Parlamentului. Zacamantul este de cateva ori mai bogat decat cifrele anuntate de Petrom OMV acum doua saptamani! De ce s-a ales aceasta cale de stimulare a bursei? Daca optimismul prezidential se va confirma, peste 8-10 ani se vor crea mari disponibilitati pentru export, dar trebuie ACUM marite preturile la gaze, liberalizate, asa cum cer marile companii de hidrocarburi. Daca vom scoate si gaze de sist ce nevoie mai este de Nabuco, de AGRI, proiectele considerate prioritate de Romania, dar intrate in succesive amanari si rasamanari. In plus, nici Rusia nu se va nervoza pentru aceste proiecte caspice care ii taie din cota de piata europeana. Este frumos sa visezi, dar reveria presedintelui a fost tulburata de strigatele din balcon care-i cereau vehement "Demisia!". Dupa ce s-a facut liniste am mai retinut si mesajul lui Basescu pentru stimularea mineritului, "dar nu a oricarui fel de minerit". Deci au cale libera Rosia Montana si alte proiecte aurifere si cuprifere. In paralel cu discursul presedintelui, intr-o fereastra pe ecranele Antenri 3, vedeam demonstratia minerilor din Valea Jiului, oropsitii care scot carbune, si el mai mult decat necesar pentru "independenta energetica". Ei scandau o invitatie: "Basescu sa vina/ Sa-l bagam in mina". Ii va da curs? Ceausescu a facut-o in 1977.