x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu: trucuri de barbugiu

Băsescu: trucuri de barbugiu

de Petru Calapodescu    |    25 Iul 2012   •   08:51

Ceva ma face sa cred ca Basescu n-a jucat in viata lui sah. sau ca, oricum, nu-l suporta. Pentru simplul motiv ca nu se poate trisa. Acest sport al mintii presupune fair-play, un comportament civilizat. Un jucator aproape invins nu asteapta sa fie facut mat si nici nu face crize de isterie. Ci, calm, isi culca regele, se ridica de pe scaun, se inclina in fata adversarului si-i strange mana, ramanand prieteni. Cred, insa, ca Basescu se pricepe la barbut cu zaruri masluite. Sau la table, furand la zar si dandu-i tot el cu cutia in cap adversarului, sub pretextul ca acesta ar fi palmat puluri.

Asta face si acum, tipand impreuna cu gasca lui ca USL, Guvernul si Parlamentul dau o lovitura de stat. Care lovitura, care manu militari, cand absolut toate procedurile - a recunoscut si CCR - sunt strict constitutionale, cand se vrea ca decizia sa apartina, in cel mai democratic mod cu putinta, poporului, la referendumul pe care il boicoteaza iresponsabili pedelistii sai si el insusi? Care lovitura de stat, cand, dupa ce si-au dat seama ca au fost manipulati si intoxicati cu minciuni ordinare, de Basescu, Macovei, Balaga sau cei doi Preda, pana si Merkel si Barroso au pus surdina? O fi o tentativa de lovitura, dar ea apartine portocaliilor, care vor sa stavileasca dreptul constitutional al romanilor de a decide prin vot.

Din toata arhitectura minciuni si dezinformarii basesciene a ramas acum acuza ca procedurile ar fi fost prea rapide, ca Parlamentul ar fi hotarat prea din scurt destituirea lui Blaga si a lui Anastase, ca si suspendarea lui Basescu. Absurdul e total. E ca si cum ar invinui un chirurg ca a extirpat prea iute si eficace o tumora, in loc sa lase pacientul despicat, sa faca pauza de cafea, sa mai fumeze o tigara si sa opereze apatic, in dorul lelii.

Ultimul zbieret al lui Basescu si al acolitilor sai e ca la referendum se va fura. Ei stiu si cat, vadind o veche experienta si indemanare: cel putin 10%. Placa-i uzata, dateaza din 2004, cand, seara, Basescu racnea prin toate microfoanele ca se fura voturi, cerea arestari si chema lumea-n strada, la revolta. Pentru ca a doua zi, reusindu-i cacealmaua, sa taca malc. Asa cum a tacut si-n 2009, cand prestidigitatia de la Paris a ambasadorului Baconschi (rasplatit apoi cu postul de ministru) i-a adus voturile care-i lipseau, deoarece in tara pierduse alegerile, spre a inhata un nou mandat si a-si bate in continuare joc de romani. Mentinand o guvernare portocalie incapabila si deopotriva hoata.

In intreaga lui cariera, asta a facut: galagie, scandal, diversiune, provocari si manipulari, fracturarea societatii prin semanarea dihoniei intre grupurile socio-profesionale. Manopere in spatele carora tara s-prabusit, iar el si ai lui au prosperat. Aceste trucuri de barbugiu au un singur leac. Cetatenii sa evalueze, fiecare, ce s-a intamplat in ultimii ani cu viata comunitatii, dar si a fiecarui om in parte, sa decida daca a fost bine sau rau sub Basescu&Co, sa se prezinte la vot si sa spuna DA, daca ei cred ca au dreptul la un trai civilizat si o societate democratica. Sau sa accepte in continuare un personaj cu manifestari autocrate si tendinte dictatoriale. Putin sau deloc pasandu-i de soarta populatiei si dedicat trup si suflet intereselor sale si ale camarilei lui.

×