x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Blaga a chelit de tot

Blaga a chelit de tot

de Petru Calapodescu    |    23 Oct 2012   •   15:05

Aveam impresia că preşedintele PDL, Vasile Blaga, mai are totuşi ceva păr pe cap. Se pare însă că nu. Altfel e greu de explicat de ce-şi pune tot mai des şi mai caraghios mâna pe chelie, depunând una după alta moţiuni simple, într-o stategie stupidă de a tracasa permanent Guvernul. Fără să-şi dea seama că, de fapt, oferă prilejuri de a fi scoase la iveală prostiile, abuzurile, prădăciunile şi neglijenţele fostelor Cabinete PDL, cele conduse de Boc şi apoi de MRU, ambele sub comanda nedisimulată a lui Băsescu. 

Aşa a fost şi cu moţiunea pe tema Bugetului naţional, al cărei text PDL l-a depus, apoi l-a retras să-l mai cârpească şi în cele din urmă a fost dezbătut marţi de Camera Deputaţilor.  Un text dezlânat, care se învârtea ca o curcă beată în jurul unor idei puţine, dar fixe, ieşite de sub pixul lui Gheoghe Ialomiţianu şi al altor finanţişti portocalii, care au avut pe mână, până astă primăvară, banii ţării, dar care acum, cu un tupeu sudat de obrăznicie îşi îngroaşă obrazul până a declara că... Guvernul USL îi sărăceşte pe români.  Pe români, cărora, sub sceptrul prezidenţial, au avut parte dinspre PDL doar de miere şi lapte: salarii tăiate, pensii ciuntite, indemnizaţii anulate, taxe aberante, fonduri prăduite şi trimise sistematic din buzunarele contribuabililor direct în conturile clientele portocalii. Adică, exact demenţa financiară pe care încearcă să o repare actualul Executiv.  

Un al doilea vârf al nesimţirii din moţiune e somaţia ca, până la 1 noiembrie, Guvernul să depună proiectul de Buget 2013. Sigur că ar fi fost bine să se poată aşa ceva. Dar, deocamdată, Guvernul dă din colţ în colţ să reziste tot rectificând ca pe anteriul lui Arvinte un Buget pe 2012 găurit din start şi lăsat moştenire de Boc. Buget care, aşa cum reamintean de curând, a fost taxat chiar de Theodor Stolojan ca fiind bazat pe date false şi alcătuit pornind de la prognoze economice şi fiscale nerealiste. Ceea ce se şi confirmă acum. Aproape zilnic, apar noi acte şi fapte ce devoalează dezastrul financiar lăsat de PDL. Este bomba lansată de Curtea de Conturi, cu 20 de miliarde de euro volatilizaţi sub portocalii în anii 2010-2011. Sunt miliardele de euro, fonduri europene, pe care suntem gata să le pierdem (luni, CE a anunţat că trece la procedura de suspendare a plăţilor din fondurile Transporturi şi Competitivitate, însumând 7 miliarde de euro, ca urmare a mânăriilor şi fraudelor pedeliste din 2011). Despre zecile de miliarde împrumutate de la FMI şi de la alţi creditori, sub condiţii şi angajamente înrobitoare şi fără vreo repornire a economiei, nu mai vorbesc. 
Doar din aceste cauze (jaful descoperit de CC, blocajul programelor CE şi împrumuturile ceţoase) din buzunarele fiecărui român au dispărut circa 2500 de euro, fără a aminti de alte scurgeri. Dezbaterea moţiunii ar fi trebuit adâncită. Fără menajamente, ci cu nume de foşti miniştri şi alţi responsabili, cu o cazuistică severă, care nu mai poate fi şi nu are de ce să fie ascunsă opiniei publice. Nu e vorba de nişte neglijenţe,oarecare, despre nişte tâmpenii banale. Ci despre jafuri şi pierderi care se încriu în zona subminării economiei naţionale. Şi despre care DNA nu suflă un cuvânt, nu emite barem un comunicat, nu scapă fie şi "pe surse" niscaiva stenograme. Ceea ce, mai devreme sau mai târziu, poate lăsa impresia, dacă nu şi certitudinea, de complicitate.

×