x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Blaturi cu fluieraşi şi fără fluieraşi

Blaturi cu fluieraşi şi fără fluieraşi

de Dan Dumitrescu    |    12 Sep 2011   •   21:00

Actuala editie a campionatului a implinit sapte etape. Implinire care ar fi trebuit sa transforme impresiile din debutul competitiei in caracterizari bazate ale divizionarelor condamnate sa defileze prin liga lui Mitica. Dar de unde atata asezare logica, de unde atata constanta si durabilitate a calificativelor in debandada care caracterizeaza fotbalul nostru. Haosul este dominant, meciurile afiseaza o mediocritate definitorie, intamplarea isi face de cap trist si hazos in acelasi timp, rezultatele sunt facute de hazard, scandalurile se invigoreaza precum buruiana in balegar.

Caracteristic pentru aceasta etapa cu numarul sapte a fost faptul ca ea a programat cateva meciuri care au asezat fata in fata pretentioasele campionatului. La Galati, Otelul si CFR girau calitatea confruntarii prin titlurile castigate in ultimii ani. Premisele logice au fost tulburate insa, chiar in avancronica meciului, de avertismentul lansat pe piata de Adrian Porumboiu. Patronul Vasluiului anunta un blat ordinar, in care victoria oaspetilor ar fi fost asigurata de o reciprocitate la alte blaturi, care, in campionatul trecut, ar fi facut-o victorioasa pe Otelul. Rezultatul final confirma ipoteza lui Adrian Porumboiu. Gafele comise in joc de fotbalistii Otelului sunt folosite ca argumente ale veridicitatii uratei povesti. Alt argument teoretic al bla­tului este cautat in victoria mult prea categorica a clujenilor. In aceste conditii, cea mai comoda atitudine ar fi sa te raliezi opiniei majoritare. Daca te pastrezi insa in circumspectie si, neavand dovada certa a blatului, mergi pe nevinovatie, ajungi la o concluzie si mai dura. Fiindca eventuala regie ar scuza mediocritatea crasa a jocului. Fara acoperirea regiei, prostia nu mai are nici o scuza.

Scuza blatului nu a functionat si in apararea Stelei. Trupetii lui Roni Levi au capotat exemplar si extrem de cinstit la Medias. Gigi Becali si subalternii din dotare s-au dat, dupa meci, la Alexandru Tudor, arbitru care o comite cu gratie si tot mai des, arbitru care a comis-o si la Medias. Dar gafele lui Tudor, oricat ar fi fost ele de evidente, nu pot acoperi in totalitate, ca scuza, prestatia lamentabila a bucurestenilor. Nici prestatorii din teren nu poarta intreaga responsabilitate a esecului. Disensiunile din club si gestionarea primara a acestora impovareaza neghiob situatia Stelei.

Dinamo a inregistrat, la Vaslui, primul esec din acest campionat. Moldovenii au castigat sec, cu 3-1. Digestia esecului le-a creat crampe grele sefilor de la Dinamo. Borcea a inecat in spume maiamieze prestatia neispravitului Robert Dumitru. Si in acest caz fluierasul a dat in gropi. N-a acordat dinamovistilor un 11 m si nu a eliminat, la respectiva faza, un fotbalist al Vasluiului. Jocul ramane insa, chiar si dincolo de erorile arbitrului, in adevarurile sale. Vasluienii au fost superiori dinamovistilor in prestatie. Acesta ar trebuit sa fie principalul motiv de ingrijorare pentru dirigintii din Stefan cel Mare. Altfel, amenintarea cu declansarea jihadului nu confirma decat o singura rea­litate. Si ei se pricep la blaturi. Cu fluierasi sau fara fluierasi.

×
Subiecte în articol: editorial