x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Boabe de mazăre (I)

Boabe de mazăre (I)

de Marian Nazat    |    16 Mai 2012   •   13:00

"Impartialitatea nu este neutralitate, este partinirea dreptatii', ne avertizeaza poetul satiric Stanislaw Jerzy Lec. Vasazica, in lupta pentru dreptate nu ai voie sa fii impartial. Trebuie, asadar, sa iesi din neutralitate si sa lupti cat te tin puterile impotriva nedreptatii. Pare simplu, dar cine e in stare sa spuna cu usurinta ce e drept si ce nu ? Caci dreptatea nu-i altceva decat o conventie pe care oamenii o stabilesc in functie de moravurile vremii. Un produs al unui context socio-politic. De aici si relativitatea dreptatii. Intr-o batalie politica, in definitiv, toti au dreptate, si opozitia, si puterea. Iar sustinatorii lor, de asemenea. Ei isi imagineaza si cred ca au dreptate cand isi revendica intaietatea principiilor ideologice ca sa castige alegerile electorale. Grea socoteala sa cantaresti fiecare dreptate si de aceea mare parte a electoratului prefera sa stea in afara jocului. O neutralitate pasiva de care profita ... impartialii partinitori ai uneia sau alteia dintre dreptatile cocotate pe platformele politice supuse dezbaterii publice.

Primarul Mazare se fuduleste, unduindu-se printre gheisele aproape dezgolite, ca a invatat sa danseze de la marinarii, hotii, curvele si militienii veniti la carciuma "Colonade'. Asta da scoala de politician ! Simbolul stangii tomitane a urmat aceleasi cursuri cu Capitanul Base, si asemanarile sunt izbitoare. Altminteri, pentru a reusi in politica damboviteana, stati aproape de hoti, curve si militieni ! Fiindca politicianul e musai sa fie si hot, si curva, si militian... Va dati seama ca toti astia vor fi dascali la academia politica promisa de viitorul fost presedinte portocaliu ? Universitatea de politicieni "Ciresica', ce strasnic i s-ar potrivi onomastica....

Edilul constantean e frust ca-ntotdeauna. Nu-i pica bine numirea napocitanului Rus la Interne. In definitiv, de cativa ani concitadinul ex-premierului Boc tace si cugeta, iar acum i se ofera ditamai dregatoria. N-a iesit la bataie neam, nu cumva sa-si sifoneze hainele neutralitatii. Cam are dreptate tovarasul meu de partid, a raspuns molcom ministrul "Dambla'. E clar, am intrat intr-o noua era a comunicarii publice, si felul asta de limbaj sincer are ceva reconfortant si datator de sperante. In definitiv, de amagiri nu ne vom vindeca vreodata.

Victor s-a mutat la Victoria. Daciana nu s-a impotrivit. Ea se mutase deja la Bruxelles. Victor o fi sotul victoriei ? Pana acum asa se pare. Soarta il tot rasfata de vreo zece ani incoace. De nu si-ar pierde capul ! Ii va fi tare greu, fiindca balele lingusitorilor nu-l vor ocoli. Dimpotriva. Si cum sa rezisti asaltului laudatorilor incolonati sa-ti pupe dosul ? Chiar, Victor o fi amantul victoriei sau fiul ei ? Vechea Dacie il asteapta sa-i panseze ranile. Altfel de ce s-ar fi mutat la Victoria ?

×
Subiecte în articol: editorial