x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bursa ficatului de vacă

Bursa ficatului de vacă

de Tudor Octavian    |    26 Dec 2011   •   21:00

n) Daca toti actorii care ating notorietatea in Romania se cheama ca sunt MARI, cu ce superlative ar trebui onorati actorii cu o indelungata faima mondiala? Numai noi, romanii, uniformizam lauda la rangul care de fapt nu mai inseamna nimic. Actorii cu reusite cardinale sunt unici, nu 'mari'. Un actor 'mare' poate fi inlocuit oricand in rol de un alt actor 'mare', dar un actor unic nu poate fi inlocuit de nimeni. Actorilor varstnici li se spune ca sunt si mari fiindca au apucat senectutea si sunt urcati pe scena in regim de curiozitati ale biologicului. Un actor e mare cand nu poti sa spui altceva mai bun despre el. Orice altceva ai spune e amendabil. Ca e mic, nu e cuviincios sa spui. Iar daca nu e mic, nu poate fi decat mare.

n) Un neamt din München pune la baza discutiei despre raul adus Germaniei de moneda euro paharul cu vin rosu pe care-l bea in fiecare seara in bodega de cartier. Costa doua marci, iar acum costa doi euro, adica opt marci. Unitatea sa de masura a scumpirii vietii e paharul cu vin rosu. Inainte, spune neamtul, kilogramul de carne ma costa patru pahare cu vin, acum ma costa opt. Chiar si costul apei minerale tot in pahare cu vin il calculeaza. Aveam o femeie, mai zice neamtul, la care ma duceam de doua ori pe luna si o plateam cu douazeci de pahare cu vin, iar acum trebuie sa dau dublu. Pai, nu-i corect, ca nici ea nu mai e ce a fost acum zece ani.

n) Un domn, mai cunoscut pentru gafele lui decat pentru reusite, se scuza dupa fiecare trasnaie: Eu sunt absolut normal, viata e gresita.

n) Expertii din muzee, care au pareri despre valoarea unor ope­re de arta din circuitul comercial, indraznesc la aceste pa­re­ri pe banii statului. Argumentul lor interior e leafa de la stat, nu priceperea. Ca si cum statul sa­cra­lizeaza profesia. Pe banii lor ar gandi altfel, cu argumente de ordin personal, nu cu argumentul postului din muzeu. Ce contempla omul in muzeele de arta moderna e arta platita cu banii publici si cu banii altora, prin nis­te hotarari in comitete si in jurii sau prin deciziile altora. Pla­ti­ta insa cu banii tai, arta are multe alte intelesuri si multe alte slabiciuni.

n) Mi-am imaginat un spectacol folcloric conceput pentru Ateneu si export, ca unul cu Filarmonica si cor. Gurista de Teleorman sa cante 'Foaie verde si-un trifoi/ Mi-am luat boii inapoi', iar corul sa intervina, ca in cantatele de Bach, cu 'Mai, Leano' dupa fiecare strofa. Sau, dupa caz, nu cu 'Mai, Leano', ci doar cu 'Mai!'. Am innebuni planeta cu vorbele de umplutura din sublimul nostru folclor de televiziune.

n) La piata,un nostalgic al comunismului conchide, in numele tuturor nostalgicilor comunismului, cu un alean fara vindecare: Pe vremea lui nea Nicu, ficatul de vaca era mai ieftin. Orizontul uman poate fi si unul bordat cu ficati de vaca.

×
Subiecte în articol: editorial