x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce trebuie învăţat din lecţia turcească, dar mai ales din cea argentiniană privind independenţa băncii centrale?

Ce trebuie învăţat din lecţia turcească, dar mai ales din cea argentiniană privind independenţa băncii centrale?

de Ionuț Bălan    |    29 Mar 2021   •   07:50
Ce trebuie învăţat din lecţia turcească, dar mai ales din cea argentiniană privind independenţa băncii centrale?

Președintele Erdoğan a fost cel care a pus la îndoială necesitatea unei bănci centrale independente, spunând că, în cazul în care nu poate face față sarcinilor, guvernatorul Başçı va fi tras la răspundere. Un procuror din Ankara l-a deferit justiției pentru pagube materiale grave cauzate cetățenilor Turciei, ca urmare a unei politici de dobânzi eronate.

„În ciuda faptului că guvernul i-a cerut în mod repetat să reducă principalele rate ale dobânzilor, autoritatea monetară nu a răspuns la această cerere”, a precizat Erdoğan. Iar Başçı a fost prima “victimă”, fiindcă ulterior au fost îndepărtați alţi trei guvernatori.

Ceea ce n-a înțeles Erdoğan e că sunt zone în Occident care își permit să recurgă la relaxare monetară pentru că-s supraacoperite cu sporuri de productivitate. Dar nu e cazul Turciei. Nici al României. Iată de ce e necesar un guvernator cu bună expertiză, care să nu ducă dobânda-cheie în jos imediat ce observă că în Vest se face QE și de ce-i nevoie de o bancă centrală independentă, “neancorată” politic.

Dar seria de “atentate” n-a fost deschisă de Erdoğan, ci primul “cartuș” s-a tras în Argentina, un stat prosper până la Juan Perón, la fel ca Turcia înainte de Erdoğan. Președintele peronist Cristina Fernandez de Kirchner l-a demis în 2010 pe șeful băncii centrale, Martín Redrado, după ce a refuzat să elibereze 6,7 miliarde de dolari din rezerva valutară pentru o plată ce corespundea unor cheltuieli guvernamentale scăpate de sub control. Redrado a considerat decretul prezidențial o imixtiune asupra independenței băncii centrale și a arătat că doar Parlamentul se poate exprima. Justiția i-a dat dreptate, rezervele ar fi fost utilizate abuziv, dar el a fost constrâns în final să plece.

Şi guvernatorul Băncii Ciprului, Panicos Demetriades, a fost îndepărtat de politicieni după criza din 2013, în cadrul unei campanii percepute tot ca o lovitură dată independenței băncii centrale. Numit pentru cinci ani, în mai 2012, Demetriades a demisionat în aprilie 2014. Ulterior, profesor la Universitatea din Leicester, a scris o carte în care a povestit cum a fost debarcat de politicieni.

Redrado a publicat şi el una, numită “No Reserve: The Limit of Absolute Power.”, despre care, preşedintele Fed, Alan Greenspan, a spus: "Martín Redrado e un erou printre bancherii centrali ai lumii. Refuzul său principial de a se înclina sub presiune politică intensă pentru a promova politici iresponsabile i-a pus capăt carierei de președinte al băncii centrale argentiniene. Această carte foarte lizibilă urmărește călătoria sa curajoasă prin câmpurile minate politice".

 

×