x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cenuşa din vatră, după Hidroelectrica

Cenuşa din vatră, după Hidroelectrica

de Petru Calapodescu    |    19 Iun 2012   •   10:35

E nu scandalos, ci strigator la cer ceea ce se intampla cu Hidroelectrica, gigantul energetic romanesc asupra insolventei caruia (desi are un potential urias, ba a incheiat pana si secetosul an 2011 cu un anume profit) urmeaza sa se pronunte Tribunalul Municipiului Bucuresti. Daca va fi admisa cererea, va fi numit un administrator judiciar, iar statul (detinator a 80% din actiuni) nu va mai avea nici un cuvant de spus. Reputati economisti nu ezita sa aprecieze ca operatiunea face parte dintr-o strategie menita sa smulga cu anasana, la pret de solduri, compania din patrimoniul statului, in beneficiul unor corporatii de peste Ocean.

Cum s-a ajuns la aceasta incredibila situatie, la aceasta potlogarie aflata la limita subminarii economiei nationale? Nu e o noutate ca Hidroelectrica era capusata de "baietii destepti", carora le punea pe tava energie ieftina, mult sub pretul pietei. Nu e un secret ca paduchii din fosta guvernare s-au ingrasat pe seama acestei companii, interesele si contractele oneroase fiindu-le aparate de consilii de administratie pedeliste, ba si de un minister-scut care, sub Videanu, le-a prelungit abuziv contractele pana in 2019. Desi compania avea mari datorii la banci si la Bugetul de stat. Nu e nimic nou, daca vom aminti ca, pe fondul unui management deliberat antieconomic, conducerea companiei, consiliul de administratie au practicat un dezmat financiar, cu venituri personale enorme, cu achizitii nesabuite. Toate astea se stiau, iar ceea ce se intampla acum e doar bomboana pe coliva.
Cererea de insolventa a fost semnata de presedintele Consiliului de Administratie, Remus Vulpescu, la fel de simplu ca si cum ar fi semnat-o pentru gogosaria primita de la taica-su. Sub pretextul ridicol ca ar fi o modalitate de a scapa de contractele cu "baietii destepti", Ba explicand ca ar fi fost "un management dezastruos". De parca a a da foc companiei ar fi o solutie. E ca in bancul cu bordelul, cand afacerile merg prost se schimba curvele, nu se da foc stabilimentului. E stranie pozitia Ministerului Economiei, care tace, "ca sa nu influenteze justitia". Poftim?!
Semnatura buimaca (doar buimaca?) a lui Remus Vulpescu a luat pe nepregatite si Guvernul, Daniel Daianu, consilierul premierului, declarand ca totul e o indicibila "fantasmagorie". Sa nu trecem, insa, peste intrebarea-cheie care se pune cand e vorba de o crima: "Cui prodest? (Cui foloseste?). Aud voci care sustin ca distrugerea sistemului energetic national, renutarea la el pentru te miri ce si mai nimic face parte din pachetul convenit cu FMI.de cuplul Basescu-Boc si preluat, de voie, de nevoie, de actualul Guvern. Ma indoiesc ca ar fi vorba de conditionalitati intratabile. La urma urmei, un bancher trebuie sa fie interesat in primul rand sa i se restituie creditele acordate.
Daca pune debitorului cutitul la gat, atunci e vorba de altceva. Si voi cita nu doar un raport al Bancii Mondiale ("Romgaz si Hidroelectrica au pierdut prin actualele contracte miliarde de lei"), ci mai ales, iarasi, concluzia lui Daniel Daianu: "Este dezastrul Romaniei. Aceasta situatie nu exista nici in Grecia. E o metoda de a jefui compania, de a o transfera catre companii straine". Sa-l credem, stie ce spune.
Dupa atatea vanzari paguboase (imputabile tuturor guvernarilor), a mai ramas ca FMI sa ne puna sa ne vindem si cenusa din vatra. Mi-as ingadui sa observ ca, in cazul Hidroelectrica, evenimentele put atat de rau, incat ar fi oportun ca Guvernul sa sesizeze Parchetul General. Ceea ce ar bloca si mult prea dubioasa cerere de insolventa.

×