Traian Basescu a vrut sa scape de toate tinichelele pe care i le-au atarnat de coada milioanele de oameni nemultumiti de presedintele lor. Aproape ca se jura in "interventia" lui televizata ca nu-i dictator, si culmea tupeului, ca nu are vreo legatura cu facutul dosarelor, ca DNA nu este instrumentul presedintelui. Putin i-a lipsit sa rosteasca argumentul tiganesc de convingere "sa moara mama, daca nu-i asa!". Si daca totusi asa-i? Sa zica dom’ presedinte cu gura lui sloboda, care, vai!, mai face si gafe, ca dosarul "Trofeul Calitatii" nu-i facut la comanda, ca nu este suta in mie un proces politic deschis impotriva adversarului nr. 1 Adrian Nastase. Un element interesant ca simbolistica trupetii "anticoruptiei" din subordinea lui Morar au inceput cercetarea lui Nastase in acest dosar exact de ziua lui Traian Basescu, "cadou" facut de institutie marelui carmaci, desigur dezinteresat de subiect.
Sa trecem totusi la subiect pentru a arata sintetic incarcatura politica a procesului "Trofeul Calitatii", in care miza afisata, cel putin din partea procurorilor DNA, nu a fost in nici un moment gasirea adevarului intr-o cauza lansata cu mare tam-tam, ci fabricarea unor probe care sa-l trimita pe Nastase la inchisoare. Acuzele sunt la adresa candidatului Adrian Nastase la alegerile prezidentiale din 2004, in care contracandidat i-a fost Traian Basescu. Rechizitoriul vrea sa sustina ideea ca premierul Adrian Nastase si-a folosit influenta si autoritatea in organizarea Trofeului Calitati, manifestare socotita de DNA mijloc de finantare a campaniei prezidentiale. Initial, zelosii procurori au indreptat acuzele spre obtinerea de foloase necuvenite, care constau in ridicarea celebrei case din Zambaccian a familiei Nastase. Pista pe care Morar isi trimisese dulaii la indicatiile unei ziariste isterice, acum in CA la TVR, care a facut cariera din "Zambaccian". Procurorii au constatat insa ca "Trofeul Calitatii" incepuse dupa ce Nastase isi terminase casa!
Dosarul si mersul procesului, ajuns acum in pronuntarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, au aratat consecveta acuzelor la adresa lui Nastase, implicat direct in colectarea banilor si prejudicierea Inspectoratului de Stat in Constructii. Mai mult, procurorii cazului sustin ca Nastase a pus-o, ca premier, in fruntea acestei institutii pe Elena Jianu, ca sa obtina astfel de la ea si prin ea foloasele necuvenite. Pentru a raporta un succes cu "Trofeul Calitatii", DNA a folosit resursele fara nici o limita, a riscat sa se umple de ridicol si sa-si puna slujbasii in situatia bolnavilor loviti de paranoia. Ar putea Morar de capul lui sa aloce sute de mii de euro din banii publici pentru a acoperi cheltuielile cu audierea a aproape o mie de martori (970), cu plata salariilor si blocarea activitatii a zeci de angajati din Justitie, trimisi sa-l infunde pe Adrian Nastase? La cine merge des Morar la Cotroceni? Cumva la dictatorul care nu e dictator sau poate la presedintele care nu face dosare?
Ce au sustinut mia de martori, ce a relevat expertiza contabila, ce a descoperit Fiscul? Ca Adrian nu s-a ocupat de Trofeul Calitatii, ca prejudiciul adus Inspectoratului de Stat in Constructii nu exista, ca firma lui Bogdan Popovici, care a organizat manifestarea, nu a facut nereguli financiare. In plus, Elena Jianu a fost propusa la sefia ISC de ministrul Miron Mitrea.
Ca sa nu fie indoieli ca dosarul este unul politic de la cap la coada sa mai oferim cateva elemente. Nu este deloc o intamplare ca ancheta DNA producea momentele importante (invitatie la audieri, prezentarea materialului de urmarire penala, inceprea urmaririi penale, aplicarea sechestrului, trimiterea dosarului in instanta) coincideau cu momentele politice importante ale PSD in care era implicat direct "subiectul Nastase". Alegerile Consiliului National, inceperea campaniei electorale pentru europarlamentare, campania pentru prezidentiale au fost punctate cu plimbarea lui Nastase la DNA sub ochii televiziunilor convocate cu promptitudine.
In fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in apararea lui, Nastase afirma fara echivoc: "Acuzatia si ancheta au avut ca principal scop denigrarea si discreditarea mea si a partidului, obtinerea de avantaje politice de catre orchestratorii acestui demers judiciar, avand ca dirijor pe presedintele Romaniei, cu care m-am aflat in disputa politica in ultimii 20 de ani".
Concluzia pentru cei trei judecatori ai ICCJ, care au amanat pronuntarea pentru 30 ianuarie, ar fi usor de enuntat. In absenta faptelor pentru care este acuzat Nastase, fara sustinerea rechizitoriului cu probe, fara nici un inscris sau o declaratie a martorilor, verdictul ar fi clar – achitarea lui Nastase si inchiderea acestei mascarade judiciare.
Va risca Inalta Curte sa primeasca "Trofeul Procesului Politic" pe suportul "Trofeului Calitatii"? L-ar pune instanta suprema chiar pe Traian Basescu in pozitia de a-si retrage recentul juramant, ca el nu a facut dosare?! Rezon, prezident, sa moara mama!