"Reforma" lui Funeriu isi arata roadele mai repede chiar decat au prognozat criticii Legii educatiei. Cand s-a aflat in dezbatere publica, Palatul Cotroceni a refuzat amendamentele la legea pusa in bratele lui Funeriu de "ganditorii" lui Basescu. Legea avea cateva tinte clare: politizarea scolii de toate gradele, restrangerea autonomiei universitare si includerea invatamantului privat in schema de finantare cu bani publici. Ele devin pe zi ce trece mai vizibile. Funeriu a gasit prilejul sa se afirme in fata stapanilor, incepand un conflict deschis cu sindicatele, aruncand perfid rezultatele Bacalaureatului exclusiv in carca profesorilor. Mai mult, a dorit ca prin noua lege sa "rezolve" voci autorizate ale invatamantului superior, in primul rand pe rectorii Ecaterina Andronescu (Universitatea Politehnica Bucuresti) si Andrei Marga (Universitatea Babes Bolyai – Cluj), intamplator, fosti ministri ai Educatiei si ca bonus, adversari publici ai presedintelui Basescu.
Funeriu a plecat din post, demis o data cu premierul Boc, dar menirea de a impinge Educatia pe spirala haosului programat de Legea educatiei ii revine lui Catalin Baba. Un mediocru, dovedit cu interese de gainar la Universitatea din Cluj, ajuns ministru printr-un concurs de imprejurari; el continua "opera" impotriva elevilor, a parintilor, a cadrelor didactice. A dat un ordin cazon pentru terminarea, pana la 1 martie, a alegerilor de rectori. Face doua magarii: ii scoate de la vot pe cei care au implinit varsta de pensionare – multi profesori si cercetatori, doctori, cu opere stiintifice consistente, somitati in domeniu; apoi isi trimite observatori de la minister in comisiile de vot. Nu puneti si camere video, ca la Bacalaureat?
Pentru ca nu-i ajungea scandalul din lumea univesitatii, Baba lucreaza la doua capete: a deschis frontul impotriva celor mici si a familiilor, impunand clasa zero.
Aici, Ministerul Educatiei isi da masura incompetentei: nimeni nu stie cum vor fi inscrisi copiii de 6 ani, pentru ca singura idee este legarea de glie a viitorilor elevi. Un edict de tip medieval elimina din Legea educatiei libertatea de inscriere, anulata de Baba prin obligativitatea arondarii la scoala de circumscriptie. Anularea clasei zero este ceruta si in Justitie de grupuri de parinti, aratand cat de "benefica" este pentru societate Legea educatiei, atat de laudata de Basescu Traian.
Un grup nociv, care uraste de fapt scoala romaneasca, se afla acum la conducerea Educatiei.