x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "CONSIDERAŢI CĂ V-AM CONSULTAT"

"CONSIDERAŢI CĂ V-AM CONSULTAT"

de Petru Calapodescu    |    13 Feb 2012   •   11:27
"CONSIDERAŢI CĂ V-AM CONSULTAT"

Derutat si calcand tot mai des in strachini - ce alceva a fost weekendul lipsit de bun-simt, petrecut la Predeal, cand oamenii piereau cu zecile an casele inghetate si acoperite de nameti - presedintele Basescu a incercat pentru luini o cacealma. Pentru ca asta a fost chemarea la Cotroceni a partidelor parlamentare, cu o agenda complet rupta de realitate. Traian Basescu nici n-avea de gand sa procedeze la o reala consultare. La vocea Opozitiei are dopuri in urechi, iar formatiunile guvenamentale e un fel de-a spune ca au fost vreodata consultate.

Presedintele a vrut sa-si joace muschii sub tricoul marinaresc, sa vada daca mai impresioneaza pe cineva. Sa ne aducem aminte de aroganta de acum cativa ani, cand s-a dus pentru 30 de secunde la tribuna Parlamentului: "Intentionez sa convoc un referendum si, potrivit Constitutiei, trebuie sa consult in prealabil Parlamentul. Considerati ca v-am consultat!T". S-au scurs insa niste ani si lumea l-a "cumparat", prabusindu-i credibilitatea la nici 10%, iar partidele politice nu mai tropaie, toate, ca un pluton de sepepisti prin curtea palatului.

In subsidiar, cred ca invitarea la Cotroceni a avut, totusi, un scop concret. Anume, palparea USL, spre a vedea daca nedibaciul si concesivul exercitiu retoric al lui Victor Ponta, de la validarea in Parlament a noului Guvern, chiar a fost simptomul unei fisurari a USL. Raspunsul i-a venit neechivoc. Liderii celor trei partide din Uniune - PSD, PNL si PC - i-au refuzat la unison invitatia, ca fiind neavenita in plina calamitate prin care trece tara si care nu a provocat presedintelui nici cea mai mica reactie.

Pentru animalul politic care a fost - si se pare ca nu mai e - Traian Basescu, gesturile din ultima vreme aduc a cantec de lebada. Si a degringolada. Mi-e greu sa cred ca si-a imaginat, si totusi asa a fost, ca simpla debarcare a lui Boc si instalarea unui Cabinet enervant prin insasi alcatuirea sa vor stnge protestele populare, vor inabusi Opozitia si vor da oxigen Puterii portocalii, spre a-si salva pielea. Ar insemna sa nu fi inteles ca istoria se repeta in spirala, ar insemna sa nu fi vazut, fie si la televizorul din biroul sau din Constanta, de unde a privit evenimentele din decembrie 1989, ca demonstrantii n-a vrut neaparat pielea premierului Dascalescu, ci capul lui Ceausescu. Ar mai insemna sa nu-si fi dat seama ca, atunci, coloanele de demonstranti nu s-au dus la Palatul Victoria, ci la sediul CC, asa cum, in urma cu o luna n-au plecat de la Piata Universitatii la Piata Victoriei, ci la Cotroceni. Vrand sa dea jos un regim, regimul Basescu, pe care-l socotesc cu temei, in ansamblul sau si in frunte cu personajul principal si autoritar, responsabil de mizeria in care se afla tara.

×