x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Consiliul european îl validează pe Ponta

Consiliul european îl validează pe Ponta

de Petru Calapodescu    |    29 Iun 2012   •   20:22
Nu, nu a fost un act, o declaratie oficiala prin care Consiliul European sa-si fi exprimat satisfactia ca, in sfarsit, Romania e reprezentata in acest for de cel care - data fiind componenta generala a structurii, ca si, mai ales, tematica abordata - de catre cel mai indreptatit. Anume, primul-ministru. Adica acela care, avand obligatia de a indeplini pe plan national deciziile Consiliului, trebuie sa aiba in prealabil acces la dezbaterea si adoptarea acestora. Cum spuneam, nu o declaratie oficiala a salutat prezenta lui Ponta, nici nu era de asteptat asa ceva.
Exista, insa, manifestari informale, care adesea spun mult mai mult decat un text oficial. Acestea au fost atitudinile vadit amicale, afabile, cu care a fost primit, in grup sau individual, noul premier roman de catre omologii sai. Atitudini net contrastante cu zambetele inghetate, indiferenta sau chiar respingerea fatisa cu care era intampinat Traian Basescu, imaginile televizate ale situarii sale pe o treapta parca de nechemat facandu-te, roman fiind, sa-ti fie tie jena. Prezenta fireasca si tratamentul de la egal la egal de care s-a bucurat Ponta ar avea darul de a mai inchide gura celor care prevesteau acri ca nu va fi bagat in seama si ca va fi izolat. Mai ales dupa ce, ca pregatire de artilerie, Monica Macovei&Co clantaneau despre plagiate, iar Curtea Constitutionala canta pe partitura Cotroceniului.
Liderii europeni se adunasera la Bruxelles sa discute chestiuni economice si sociale vitale pentru UE, iar nu sa puna prisnite orgoliului incins la 41 de grade al lui Basescu, ori pedelistilor dati afara in suturi din Palatul Victoria, dupa o guvernare minata de incompetenta si, mai ales, de pradaciuni. Dincolo, insa, de imagistica, oportunitatea participarii lui Ponta a fost confirmata chiar de derularea lucrarilor si de deciziile luate. Au prevalat puncte de vedere cum este acela ca austeritatea si guvernanta fiscala sa fie dublate de masuri de reala relansare, de crestere economica, de creare a locurilor de munca, fiind alocate fonduri europene in acest scop.
Sa mai amintesc ca, atunci cand a semnat cum a vrut pactul fiscal, Basescu nu s-a batut pentru aceasta idee, care, insa, a fost insistent subliniata de Ponta in ultimele saptamani? In alta ordine de idei, Romania n-a capotat, in pofida caraielilor rau-prevestitoare ale pedeleilor, nici in privinta fondurilor comunitare destinate ei pentru perioada 2014-2020S acestea nu vor fi diminuate, dar, desigur, e de sperat ca Bucurestiul, spre deosebire de ceea ce s-a intamplat in 2007-2012, va fi capabil sa le si acceseze si in nici un caz sa nu le deturneze.
O data mai mult, balciul in jurul reprezentarii tarii - glazurat aproape zilnic cu alte si alte motive reale dar nesemnificative pentru actul guvernarii, ori de-a dreptul inventate sau gonflate, urletele demente de pe diferite posturi obediente Cotroceniului, straine de tot ce nu are legatura cu frustrarile locatarului de acolo ori cu setea de razbunare a portocaliilor - demonstreaza cat de putin i-a pasat si ii pasa gastii de curand usuite de interesele tarii.
Ceea ce cred, insa, ca se impune este ca Guvernul si premierul sa rezerve mai putin timp acestui circ, in primul rand mediatic. Nu sa ignore, dar sa lase fumigenele pe seama insitutiilor anume desemnate, iar el, Guvernul, sa-si vada de treburile pentru care a fost instalat. Anume, administrarea tarii, dezvaluirea jafului la care a fost supusa ani in sir, repunerea cat mai rapida a economiei pe picioare. Iar nu cantonarea intr-un razbel al vorbelor, intr-o hartuiala marunta si paguboasa, care nici nu intereseaza populatia.

×