x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Contabilul linistit sau Theodorica I ?

Contabilul linistit sau Theodorica I ?

de Dorin Tudoran    |    30 Iul 2004   •   00:00

Dl Mircea Geoana ne anunta ca PSD-ul se afla intr-o "criza de evolutie". Totusi, este greu de inteles despre ce fel de partid vorbim.

In vreme ce fondatorul si mentorul partidului nu-l poate convinge pe dl Nastase sa-si anunte candidatura la presedintie, aceasta este anuntata lumii intregi de seful Executivului american, chiar din Biroul Oval. Poate va indoiati de ce scriam saptamana trecuta, dar ganditi-va ce animal politic extraordinar este acest om fara voie: fara sa miste un deget electoral, fara sa se sperie de somatiile dlui Iliescu, fara sa anunte el insusi nimic concret, dl Nastase este deja cunoscut, din Alaska in Fiji, drept candidatul PSD la presedintia Romaniei.

Inainte de aceasta lovitura magistrala, dl Nastase i-a administrat cateva upercuturi dlui Theodor Stolojan, considerat a fi cel mai puternic contracandidat al sau pentru Cotroceni. Premierul afirma despre presedintele PNL ca este "un lider de import". Dl Nastase imbina inca o data minciuna cu adevarul precum altii placutul cu utilul. Dl Stolojan este un lider de import, dar nu pentru motivul indicat de dl Nastase, si anume ca a muncit prea mult timp "in afara tarii".

Pe la mijlocul anilor ’90, cativa lideri liberali i-au transmis dlui Stolojan invitatia de a fi candidatul lor prezidential. Refuzul dlui Stolojan a avut trei componente. Prima - ca nu are nici o intentie sa-si scurteze contractul cu Banca Mondiala. A doua - daca va (re)intra in politica dupa plecarea de la Banca Mondiala, se va duce la PDSR, partid de a carui doctrina politica se simte legat si pe a carui infrastructura teritoriala se poate conta. A treia - daca exista un partid pe care il dispretuieste profund, acestia sunt tocmai liberalii. In acest sens, da, dl Stolojan este un lider de import, un pesederist remaiat cu sfoara liberala. Meritul apartine "facatorului de regi" Valeriu Stoica, dar si capacitatii uluitoare a dlui Stolojan de a parea ce nu este.

Premierul comite o eroare strategica luandu-l peste picior pe fragilul, linistitul "contabil" Stolojan. Adevarat, liderul pseudoliberal de azi nu a reusit inca sa pastoreasca o retea de baroni de felul celei ce i-o datoram dlor Nastase si Iliescu. Sa nu va mirati insa ca dupa instalarea dlui Stolojan la Cotroceni toate masinile statului rulezeaza pe cauciucuri Tofan; aeronava prezidentiala aterizeza pe cauciucuri Tofan; izmenele pifanilor romani atarna de zgarciuri Tofan; jartierele Toffana si sutienele Toffanella cuceresc piata; guma de mestecat Tofanescu devine molfaiala preferata a cetateanului; "temuti" gazetari isi schimba talpa de talpa a pantofilor cu pingele din Tofan-relax; ofiterii starii civile ofera noilor casatoriti prezervative Tofanici. Tot ce sper este ca dlui Marius Tuca sa nu i se ceara sa poarte doar cozondraci Toffanni.

In urma cu aproape 45 de ani, un critic de film comenta - pare-se fara sa fi vazut filmul - celebra si destul de sumbra pelicula a lui Peter Brook "Moderato Cantabile". In traducerea condeierului respectiv, titlul filmului devenea... "Contabilul linistit". Dupa cum a reusit sa ingenuncheze toti stalpii si primadonele partidului, sa-si impuna absolut toate conditiile, sa devina alfa si omega deciziilor, e greu de ghicit daca porecla liberalului de pripas, autocratul Theodor Stolojan, va deveni Contabilul linistit sau Theodorica I.

Ambitiile d-lui Stolojan nu sunt cu nimic mai prejos decat cele ale dlui Nastase. Dimpotriva. Ne vom (pede)liberaliza si ne vom dumiri.
×
Subiecte în articol: editorial nastase stolojan dlui