x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Coşmarul Zăbrelelor

Coşmarul Zăbrelelor

de Petru Calapodescu    |    24 Feb 2012   •   09:56

Aud voci care sustin ca incrancenarea portocaliilor de a nu preda cu o minima decenta (asa cum s-a petrecut in Spania, Italia sau Grecia) guvernarea, de a tine cu dintii de ea pana la alegeri - dar cu speranta ca vor mai pacali sau cumpara o data electoratul, pentru un nou mandat -, uzand fie si de tertipuri de imagine cum a fost debarcarea Cabinetului Boc si instalarea uneu echipe de suplinitori, ar fi determinata de lacomia de a mai drena, cateva luni barem, Bugetul, resursele tarii. Graba cu care se pregateste privatizarea unor mari companii de stat ar fi un argument in acest sens. Mai sunt alte voci, la Cotroceni sau la Modrogan, care falseaza ca PDL si remorcile sale nu pot renunta la misiunea lor nobila de a modeniza tara, fericind poporul roman cu un program de posperitate nationala.

Eu unul, insa, cred ca la mijloc nu mai e in primul rand hameseala, ci instinctul de conservare. Plecarea de la putere ar insemna un mare deranj penal pentru multi inalti demnitari de la centru sau ciocoi locali, care ar avea a raspunde pentru sumedenie de contracte trantite, pentru licitatii pe sub masa, pentru achizitii de stat cu costuri exorbitante, pentru scurgerea banului public catre pusculita de partid si catre conturi personale. Nenumarate dosare zac inca prin sertarele DNA, presa abunda de noi si noi dezvaluiri, s-au ingrosat treribil si dosarele Curtii de Conturi. Iar in multe cazuri decontul miroase a puscarie., de care personaje notorii vor sa stea ferite cat mai mult.

Scandalurile sunt tot mai izbitoare, culminand chiar in aceste zile cu intreruperea eliberarii de catre UE a unor fonduri trecand de 3,5 miliarde de euro. Suma uriasa pentru o tara saraca, pentru o economie vlaguita, pentru o populatie din care aproape jumatate traieste, potrivit Eurostat, la limita sau sub limita saraciei lucii. Cauza acestei masuri extreme, chiar daca exprimata in limbaj diplomatic, sunt suspiciunile si probele de incompetenta si de coruptie din structurile statului roman, pana la nivel guvernamental. Care n-au fost inlaturate, desi avertizari au fost inca de acum 3-4 ani.

Lacomia de capusa a unor increngaturi mafiote, dublata de lipsa de profesionalism, dar si de credinta invulnerabilitatii, au facut ca, de mult, tot felul de baroni,si de functionari publici sa se constituie intr-un sistem vorace, care, nemaiajungandu-i praduirea Bugetului National, a trecut la rontairea si a fondurilor europene. Iata insa ca, spre deosebire de nevolnicia sistemului de control si judiciar de la Bucuresti, OLAF de la Bruxelles s-a sesizat si se pare ca e abia inceputul. Nu cred ca Leonard Orban a aruncat o vorba in vant, cand, zilele trecute, a declarat ca ne mai asteapta si alte asemenea surprize. Vrand-nevrand, noul premier va trebui sa reactioneze, vrand-nevrand Parchetul va trebui sa treaca de la anchetarea unor hoti de buzunare la aceea a marilor sforari, incapabili, delapidatori si devoratori de bani publici.
Fie ca-s lei, fie ca-s euro. Asta-i motivul lumesc si real al agatarii de putere a portocaliilor, drapat insa in partitura pentru trompeta si trombon a iubirii de natie.

×