x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cotrocenizarea totală a parchetului

Cotrocenizarea totală a parchetului

de Petru Calapodescu    |    02 Oct 2012   •   14:03

Un prolix discurs, minat de suficienţă şi asumare a unor merite inexistente, a marcat luni încheierea mandatelor (şase ani) Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de Procuror General al României. Mandate în cursul cărora s-a făcut remarcată prin obedienţa faţă de protectorii săi şi, deopotrivă, agresivitatea faţă de adversarii politici ai acestora, prin strădania de a spăla dosarele prezidentului. Autodepăşindu-se, împreună cu jupânul de la DNA, Daniel Morar, în această vară, când a trimis sute de procurori să alerge sătenii pe ulişie, anchetându-i dacă, ba şi cu cine au votat la referendum şi anticipând  "o masivă fraudă" (5-10-15%, potrivit lui Morar, adică vreo 1,5 milioane de voturi), pentru ca până la urmă să se oprească scremut la circa 55.000 de cazuri, şi alea încă neelucidate. Un fâs lamentabil.
În acest ring, politic prin excelenţă, au dansat neostoit Kovesi şi Morar. În timp ce activitatea de bază a parchetelor - miile de dosare ale justiţiabililor de rând,- a fost lăsată de izbelişte. Dosare banale, cum ar fi un simplu accident de circulaţie pe zebră, în care totul era clar, au ajuns să fie tărăgănate aproape şapte ani. In instanţele de fond, dar nu numai, au fost încadraţi procurori cu o pregătire precară, care întocmesc rechizitorii şubrede, lesne dărâmate de avocaţi pricepuţi sau respinse de judecători. Campionului luptei anticorupţie, Morar, i se aruncă la coş trimiteri în judecată în cazuri grele, din cauza incompetenţei (doar?) cu care au fost întocmite, achitările trecând de 10% în procese în care acuzatorii ceruseră 15 ani de puşcărie. Bomboana pe colivă a venit chiar în aceste zile. Autorităţile judiciare româneşti - precizează un comunicat al Oficiului de Luptă Antifraudă, OLAF, al Comisiei Europene - obstrucţionează sancţionarea abuzurilor prin care au fost deturnate fonduri europene. Şi, ca să nu fie vorbe-n vânt, exemplifică prin scandalosul dosar al aşa-zisei sponsorizări de către Elena Udrea a galei de box organizate de Rudel Obreja, suma depăşind 1,5 milioane de euro. Nici barem lobby-ul Monicăi Macovei, imixtiunile Vivianei Reding sau chiar scutul ambasadorului Mark Gitenstein nu-i mai pot apăra pe cei doi de asemenea grave acuzaţii, care duc la blocarea accesării fondurilor UE.

Bun, să zicem că, ambii având mandatul încheiat, posturile respective vor fi ocupate de autenţici şi imparţiali profesionişti? Nici vorbă! Codruţa Kovesi a mai tras o cacealma în ultima zi, lăsându-l succesor, deocamdată interimar, la Parchetul General pe Daniel Morar, iar în locul acestuia, la DNA (unde se vrea instalată ea însăşi), tot interimar, pe nu mai puţin controversatul Ţuluş.  A pierit stirpea procurorilor de valoare? Nu. Dar propunerile ministrului justiţiei, Mona Pivniceru, vor fi carotate pe toate căile, în primul rând prin lălăiala până după alegeri, la CSM, a avizului consultativ. Probabil că şi după, prin respingerea de către preşedintele Băsescu a oricăror candidaturi, în afara cuplului a cărei fidelitate faţă de el însuşi a verificat-o timp de atâţia ani.

Cel puţin până în 2014, când Băsescu nu va mai avea stiloul prezidenţial, cotrocenizarea Parchetului General şi a DNA va continua să se manifeste cu virulenţă. Tare aş vrea să o aud din nou pe frau Reding, comisarul pe justiţie, la apropiatul Raport MCV, că sistemul judiciar, în primul rînd Parchetul, se bucură, sub Băsescu, de o deplină independenţă şi că DNA merită încă o coroniţă pentru performanţele sale.uro.

×