x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Culturnicii au pus ochii pe Sala Palatului

Culturnicii au pus ochii pe Sala Palatului

de Dan Constantin    |    22 Iul 2016   •   09:10
Culturnicii au pus ochii pe Sala Palatului

După eșecul care se conturează în acțiunea ”Colecta pentru Cumințenia Pământului”, Ministerul Culturii clocește un proiect care să adauge încă o bilă neagră mandatului tehnocraților. Este vizată principala sală de spectacole a Capitalei pe care au pus ochii ”făcătorii de bine” care lucrează subteran și anonimi. De ani de zile administratorii culturii fac din vorbe mari proiecte de restructurare, rostogolesc machete din care se desprind visuri de fum spre noi clădiri-monument care să concureze Ateneul, Opera, Teatrul Național, Sala Palatului și Sala Polivalentă. Miniștrii se schimbă, guvernele trec și fiecare rând de promisiuni odată uitat este scos de la naftalină și reciclat de noii veniți. Fiecare trupă de dirijori plantați la Cultură prezintă o nouă himeră, învârtind la cazanul cu vorbe din care scot și ne servesc câte un polonic de promisiuni.

O nouă sală de spectacole era gândită lăngă Guvern, prin demolarea garajului Leonida și a unor clădiri de patrimoniu. Investiția urma să fie finanțată dintr-un împrumut extern, dar a căzut la proba analizei din varii motive. Dacă nu poate face o sală nouă, Ministerul Culturii vrea să ia o sală existentă, cea de la Palat, care nu-i aparține și să o transforme. Radical și prin închiderea sălii pe perioada lucrărilor. Proiectul este gândit tot cu finanțare externă, dar nu pe fonduri europene.

Organizatorii de spectacole din București sunt în alertă. Peste 100 de concerte și manifestări sunt programate în sala cu o capacitate de 4000 de locuri. Incertitudinea statutului sălii, subiect de o ciornă de Hotărâre de Guvern, face imposibilă contractarea de noi evenimente. Dacă în Minister mai există un dram de rațiune s-ar pune o simplă întrebare - cum se va desfășura în 2017 Festivalul Internațional George Enescu fără Sala Mare de la Palat?

Sala Palatului este în momentul de față la RA-APPS, după ce a fost ca o minge de ping-pong, trecută de trei ori între minister și Regie. Cât a fost ultima oară la Cultură, aproape un deceniu, nu s-a petrecut nimic, doar promisiuni și datorii. Proiectul de modernizare aparține în prezent RA-APPS care poate face o primă etapă de lucrări fără stoparea spectacolelor. Împrumutul proiectat de Guvern poate fi utilizat pentru o nouă sala de concerte. Sala Palatului, inaugurată în 1960, a fost construită în 14 luni. Acum, croim o idee confuză de 14 ani pentru a pregăti să tăiem prost și pe furiș stofa subțire a culturii.

×