x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum ar arăta un război în Europa

Cum ar arăta un război în Europa

de Adrian Cercelescu    |    11 Dec 2011   •   13:49

Va puteti imagina un razboi generalizat in cea mai civilizata Europa care a existat vreodata? Intr-o Europa care a impus drepturile omului iar acum le desavarseste pe ale animalelor? Care practic a renuntat la granite si o bate gandul sa renunte si teoretic? Un lucru e clar: nu maine o sa se-ntrerupa X Factor sau reclama la inalbitor, ca sa sune Gabriel Oprea mobilizarea si sa trimita la razboi generatia care abia a aflat de la viata cum se pica un bac. Dar posibilitatea a fost luata in calcul, in ultimele luni, de economistul profet Roubini si descrisa de ministrul polonez de Finante chiar in Parlamentul Europei.

Orice scenariu militar translatat in zilele noastre ar fi tembel. Nu spun doar ca mai toate armatele sunt aliate sau infratite, dar de ce ar trimite o tara tancurile peste greci, de exemplu: sa le captureze datoriile si sa le ciuruiasca sistemul bancar? Cel mult ar putea intra peste ei ca sa-i faca sclavi si astfel sa le rezolve cat de cat problema deficitului, a pensiilor si a celui de-al paispelea salariu. Un razboi in ziua de azi ar ridica probleme absurde. Adica e greu sa ridici o armata, cand e foarte probabil ca productia ta de izmene, bocanci, gamele si scobitori sa fie delocalizata la inamic. Iar tara sa-ti fie plina de menajerele lui, spitalele – de asistentele lui, iar daca ti se sparge o teava la cartierul general sa chemi instalatorul si sa-ti vina tot unul de-al lui.

Am priceput greu cum ne-a calcat Criza 2 de la greci, pentru ca nu-i simplu de acceptat ca o tara care a facut atatea pentru civilizatie a uitat sa inventeze chitanta fiscala – ceea ce a silit-o sa manareasca balante contabile. Dar si mai greu de acceptat e ca Europa se poate prabusi din varful muntelui de bani pe care sade si, mai rau - ca s-ar putea apuca de sapat transee, ca o sa-si transforme vreodata mall-urile in cazarme, ca o sa-si dea jos patura medie din masinile ei in leasing si sa o suie in TAB-uri.

Nenorocirea nu se va petrece acum, dar un termen a fost avansat. Daca zona euro se prabuseste, suntem in pericol de razboi in urmatorii 10 ani – avertiza in septembrie ministrul polonez Rostowski, a carui tara asigura presedintia UE. E suficient timp pentru ca lucrurile sa se schimbe radical. Chiar daca tarile Uniunii isi vor uni Fiscurile, multi se indoiesc ca austeritatea este solutia iar unul dintre ei este chiar Paul Krugman - economistul care a luat Nobelul in 2008. Sa luam numai tara ajunsa exemplu pozitiv in UE, adica noi. Tai salarii, cresti taxe, dai oameni afara. Dupa care intrebarea se ridica de la sine: Pai, si cine mai cumpara? Maine o sa mai ai serviciu, daca oamenii nu mai au bani sa cumpere ce produci tu acolo?

Ideea este ca armata nu va da clientii afara ca sa-si mute soldatii in mall-uri. Mai intai va exista o etapa in care mall-urile se vor goli de la sine. Ultimul avertisment a venit sambata chiar de la un militar: seful Statului major al armatei SUA a vorbit de o “potentiala revolta civila' in Europa. Si a vorbit dupa ce citise ultimele solutii salvatoare ale liderilor UE.

×