x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum l-a tratat Băsescu pe Obama cu refuz.

Cum l-a tratat Băsescu pe Obama cu refuz.

de Dan Constantin    |    26 Mai 2011   •   21:00
Cum l-a tratat Băsescu pe Obama cu refuz.

Astazi, Sfanta zi de Vineri, Traian Basescu ar fi trebuit sa fie la Varsovia, la o intalnire in grup cu presedintele SUA. Printr-un gest de suprema fronda la adresa "marelui licurici", Traian a tratat cu refuz invitatia adresata de presedintia Poloniei, gazda reuniunii celor 20 de state din Europa Centrala si de Sud-Est. Explicatia neparticiparii sefului statului nostru a aparut "pe surse", Palatul Cotroceni nu a dat pana acum un comunicat explicit. O declaratie orala a consilierului Turcan pare sa adanceasca dezorientarea Presedin­tiei in alegerea modalitatilor de comunicare. O smecherie tipica pentru regimul Basescu pentru a justifica de ochii lumii izolarea tot mai stricta in care a tarat Romania. Traian Basescu joaca la cacealma si relatia cu marile puteri. In interiorul UE nu a lasat loc de buna ziua cu Sarkozy si Merkel. Pentru compensatie, l-a induplecat pe Berlusconi – alta oaie neagra a UE, sa treaca luni pe la Bucuresti. Cum s-ar zice, Basescu s-a scos, de ochii lumii.

Dar cum "s-a scos" Romania din aceasta situatie isi pune problema domnul presedinte? Doar Ceausescu in 1989 a mai trecut prin asemenea momente si nu le-a putut depasi: relatii rupte cu Occidentul si dusmanie de moarte cu rusii.

Traian Basescu isi explica prin interpusi fara credibilitate absenta de la reuniunea de la Varsovia apucand "teza Kosovo". Adica, Romania in acest caz are principii: nu stam la aceeasi masa cu un "presedinte" al unui stat nerecunoscut. Motivul nerecunoasterii Kosovo il stim si il simtim – acceptarea unui precedent de care statul unitar Romania se fereste justificat. Asta au declarat-o Basescu si diplomatii romani raspicat. Teama de a "planta" experimentul Kosovo si in Transilvania ne conduce logic la decizia de neparticipare la chermeza de la Varsovia, unde solist va fi Obama. Dar cata credibilitate are fronda lui Basescu, vanduta la export, atat timp cat in interior accepta complice, pas cu pas, pretentiile si programul de autonomizare al extremistilor ma­ghiari din Harghita-Covasna? Avem, asadar, principii doar de fatada, puse in vitrina sa fie judecate (si eventual cumparate), pe cand in tara nu ne ferim sa dansam ceardas nu doar cu UDMR, ci, mai ales, cu exponentii cei mai vehementi ai autonomiei secuiesti dirijati de Tokes. Gestul lui Basescu, de sprijin al cauzei Serbiei, si ea neparticipanta la Varsovia, ne plaseaza intr-un front al refuzului fata de hacuirea unui stat, dar ne lasa muti la adresa Belgradului care blocheaza in mod brutal drepturi minoritatii romanesti de pe Valea Timocului si din zona Varset. Atunci, te intrebi, noi pentru cine luptam?

Traian Basescu declara sus si tare ca avem un parteneriat strategic cu SUA. Am dat Americii tot ce a dorit – statut privilegiat pentru USArmy, baze, scut, drept de control in institutii (vezi WikiLeaks). Suntem aliati in teatrele de razboi unde ne-au dorit americanii, dar, in schimb, in momentul de fata nu primim mare lucru, nici macar intrarea fara vize in SUA a romanilor. Traian Basescu tine mortis sa fie primit la Casa Alba. Toti presedintii Romaniei, inclusiv Ceausescu, au avut aceasta onoare. Obama nu se grabeste sa o faca iar dupa episodul Varsovia, dorinta lui Basescu se indeparteaza. Va trebui sa "pluseze": sa ia avioane fara numar, rachete s.a.m.d.? Cand ai principii, trebuie sa ai si forta sa le aperi, sa le exprimi nu doar de dra­gul ca sa-i enervezi pe cei care conduc lumea.

Ambasada Statelor Unite ale Americii a dat un comunicat rece la adresa deciziei lui Basescu. Medvedev are si el o problema cu scutul amplasat la Deveselu si avioanele americane stationate la Kogalniceanu. Obama si Medvedev se intalnesc in Franta sa discute pro­blema scutului si s-ar putea ca amplasamentele SUA din Romania sa fie un punct de negociere. Istoria ne-a mai dat asemenea lectii. De refuzul lui Basescu s-au ofuscat si polonezii, care au lansat invitatia. Si cu Varsovia avem un parteneriat strategic care, iata, este pus in cumpana. Polonia ajunge la 1 iulie la presedintia UE. Basescu s-a pus bine si cu noul presedinte Komorovski. El nu va fi parte la o reuniune care marcheaza noul statut consolidat al tarilor postcomuniste.
Ramane intrebarea grea pentru acest regim care a izolat Romania – pentru cine joaca el de fapt?

×