x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Curve cu budigai

Curve cu budigai

de Lucian Avramescu    |    14 Feb 2007   •   00:00
Curve cu budigai

"Lucrurile devin cu adevarat grave cand concluziile razboinice sunt trase de presedintele insusi, domnul Traian Basescu. El pune capac fierturii pentru a mari miza, iar explozia generata de condensarea aburilor sa urneasca in romani o locomotiva nationalista de voturi"

Politica, se zice, e curva in toata lumea. Nu doar la noi. Nu sunt convins daca asta suna a elogiu sau a insulta. Poate fi insulta pentru curve si elogiu pentru politica. Ma rog, intre atatea omagii pe care le recolteaza politica poate figura si acesta, stingheritor pentru cinstitele practicante ale amorului pe bani. Imi ingadui totusi o nuantare. Nu-i exclus sa gresesc. Am urmarit traiectul unor practicanti ai prostitutiei politice in Vest. Rujul discursului nu-i atat de strident ca la noi, minciuna e inmuiata, ca un pesmet delicat, intr-un sirop fin. Lenjeria intima a intelegerilor politice, cand se arata din greseala privirii, in dezvaluiri accidentale, arata chilotei cu franjuri si dantele. Curvasaria politica de la noi e din topor, iar chiloteii sunt budigai. Budigaii, pentru cei care nu stiu, regionalismul nefigurand in toate dictionarele, sunt un fel de izmene muieresti cu maneca scurta, ispravite deasupra genunchiului, unde sunt prevazute cu elastic sau cu un mat de sfoara. Curvele noastre politice vor, inaintea oricarei satisfactii cu care sunt obligate fata de client, bani, bani si iarasi bani. Sigur, ei se cheama mai intai voturi, iar preschimbarea in valuta grea se face pe durata mandatului.

Luni am asistat la cele mai jalnice iesiri la rampa ale politicii dambovitene. Sa incepem cu cel care a inceput. De la altitudinea unui baston, domnul Emil Boc, presedinte al PD, ataca vitejeste referendumul secuiesc din cele trei judete transilvane. Tonul este vehement, mimica sprijina o fermitate neclatinata. Dupa discursul de atentionare te astepti ca domnul Boc sa plece direct din televizor acasa, unde-si tine in pod, pentru momentele grave ale natiei, puscociul de infanterist si o prajina de batut unguri. Ti se face pielea gaina. Il si vad pe domnul Boc in nadragi militari, cu tricolorul in stanga si ciomagul in dreapta, dand iama prin secuime. Cu un discurs similar, ceva mai moale, s-a simtit dator si domnul Tariceanu. Si el isi zugraveste pe chip trairi patriotice si fermitati care se straduiesc sa para de neciobit. Vorbeste in numele PNL, dar si in calitatea anexa de premier. Lucrurile devin cu adevarat grave cand concluziile razboinice sunt trase de presedintele insusi, domnul Traian Basescu. El pune capac fierturii pentru a mari miza, iar explozia generata de condensarea aburilor sa urneasca in romani o locomotiva nationalista de voturi. Vitejia domnului Basescu o intrece pe a domnului Boc, fiindca locatarul de la Cotroceni graieste, bombandu-si pieptul ca pe vapor, chiar in fata omologului sau de la Budapesta, pe care-l are oaspete.

Te astepti, dupa toate acestea, la alarma de gradul zero. Batalioanele patriotice ale natiei se urnesc spre secuime. Ministerele cu baioneta si pulan trezesc din motaiala ofiterimea care n-a prins nici un razboi, decat pe cel al bataliilor zilnice cu biftecurile largi din farfurie. Mormai in cap refrenul "Trece-ti batalioane romane Carpatii!" si te cauti de prastie. Tara e in pericol. Milioane de voturi, ca niste albine placute la auz, bazaie catre marii politicieni Boc, Tariceanu si Basescu.

Din fericire, la lasatul serii vitejia politicienilor romani s-a inmuiat. Un amic pus pe sotii m-ar intreba de ce din fericire pentru ca abia spre seara instrumentele vitejiei barbatesti trebuie sa functioneze, spre multumirea patriei, in erectie. Vitejia ziceam, s-a ofilit. Sprancenele mereu incruntate ale domnului Blaga au constatat ca secuii n-au facut referendum, ci un fel de extemporal de sinceritate etnica. Extemporalul ii fereste de violul Constitutiei, ceea ce i-ar fi facut pasibili de, Doamne fereste, suspendare. La noi, precum se stie, violul Constitutiei - exercitiu zilnic, de altfel - se pedepseste cu caderea din atributii. Domnul Boc l-a scos la inaintare pe domnul Videanu, care a balmajit-o atat de tare incat n-am mai inteles nimic. Referendum, sondaj, extemporal? Domnul Tariceanu l-a pus in situatia delicata pe vicele Crin Antonescu de a nu mai fi bataios si coerent, iar domnul Basescu, vizibil marcat de un dineu stropit din belsug cu licori, a intervenit la Turcescu, unde a incurcat primaria cu presedintia, iar bastonul de maresal i s-a inmuiat de trei ori in direct. Cica n-a zis ce-a zis, pentru ca a zis ce-a zis. Hai noroc!

P.S. In legatura cu initiativa Consiliului National Secuiesc toata mila. Cand Europa isi darama toate zidurile si gardurile, acest CNS pe care il suspectez de tampenie viseaza inchiderea in tarc a trei judete care nu mai sunt doar ale Romaniei, ci ale ditamai Uniunii Europene. Treziti-va baieti, s-a facut tarziu pe pamant!

×
Subiecte în articol: editorial domnul