x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce este perdantă soluţia populară?

De ce este perdantă soluţia populară?

de Sorin Roşca Stănescu    |    27 Feb 2012   •   21:00

In principiu, intrebarea de mai sus este un nonsens. O solutie populara nu este cu nimic mai prejos decat una socialista ori liberala. Diferenta intre titlu si afirmatia de mai sus sta in oportunitate. Si, in al doilea rand, in detalii. Acea oportunitate care face dintr-un lucru bun un lucru rau atunci cand este savarsit intr-un moment gresit si acele detalii care fac diferenta dintre succes si esec. In Romania, tentativele insistente de relansare, in acest moment politic, a solutiei populare, precum si mijloacele alese de presedintele Traian Basescu vor conduce, pentru ceea ce macar teoretic reprezinta dreapta, la ceva mai mult decat un esec. La o veritabila catastrofa.

Avem un PDL in cadere libera, autointitulat partid de dreapta printr-o operatie de marketing politic. O formatiune care la locale ar putea sa obtina in jur de 25 la suta, dar la parlamentare, la sfarsitul anului, va avea sub 15 la suta, iar, daca ele vor fi amanate in 2013, sub 10 la suta. Avem un UDMR practic spart. Pentru ca, printr-o miscare extrem de perversa, atat presedintele Basescu, cat si primul-ministru al Ungariei, Viktor Orban, au incurajat inca doua formatiuni politice ale ma­ghia­rilor, tot de dreapta. Consi­liul National Secuiesc, care consi­dera ca Tinutul, ocupat majoritar de aceasta populatie, ar trebui sa se transforme intr-o "tara mama in­terna pentru maghiarii din Ro­mania". Cu alte cuvinte, intr-un nou Kosovo. Si, mai nou, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, opera a lui Laszlo Tökes, un per­sonaj mult mai legat de Un­garia decat de Romania, fi­nan­tat pe fata de Guvernul maghiar si care este cunoscut drept un ultraradical si ultrana­tio­nalist. Toate cele trei formatiuni politice ma­ghiare se autodefinesc ca apar­ti­nand dreptei populare. Ca si cand nu ar exista maghiari socia­listi ori liberali. Aceasta falsa constructie, aceasta deliberata divi­za­re a maghiarimii ii permite, apa­rent, lui Traian Basescu sa cons­tru­iasca un joc al aliantelor de dreap­ta.

Si ce a mai nascocit Traian Ba­sescu? Constatand ca Partidul Popular al lui Dan Diaconescu creste semnificativ, dar exclusiv pe seama electoratului PDL, s-a gan­dit sa-l atraga. Cu bani, cu un spri­jin discret, dar si cu santajul exercitat prin intermediul lui Ga­briel Oprea. In acelasi timp, lan­sa­rea la apa a Miscarii Populare, vizeaza si recuperarea, macar prin efectele confuziei, a unei parti din electoratul care s-a dus la Dan Diaconescu si coagularea intr-un nou partid a diferitelor firimituri politice, dintre care cea mai importanta este UNPR.

Acest proiect este toxic, pentru ca se bat cap in cap diversele segmente de dreapta cu formatiuni autointitulate de dreapta, care sunt de fapt de stanga, si cu formatiuni chiar de stanga, care se si autodefinesc ca atare, cel mai elocvent exemplu fiind UNPR. Este inoportun, pentru ca logica democratica impune o rocada dreapta-stanga. Si este prost calculat, intrucat singura batalie care are loc este tot pentru un electorat care a ramas doar, in total si in cel mai bun caz, de 30-35 la suta.
Sursa: CorectNews

×