x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De la vaca de Kobe la Kovesi

De la vaca de Kobe la Kovesi

de Dan Constantin    |    03 Apr 2013   •   18:26

Mihai Răzvan Ungureanu, venit în Palatul Victoria ca marea speranţă a Dreptei să salveze regimul Băsescu, a avut o guvernare de scurtă respiraţie. Nu a prins să facă bilanţul la 100 de zile fiind scos din post cu “ajutorul” lui Băsescu. MRU şi-a pierdut credibilitatea abia după ce a ieşit de la guvernare, lumea văzând câteva note de comandă pentru meniurile de la dineuri. Vaca de Kobe le-a pus capac şi prietenul meu suferă şi acum de pe urma produselor de igienă trecute pe notele de comandă ale SGG la “regim special”.

Victor Ponta şi-a început mandatul adevărat, în prag de Crăciun, după o victorie zdrobitoare la alegerile din decembrie 2012. Milioanele de voturi date USL au fost băgate în urne cu speranţa că  regimul Băsescu va fi scos pe centura politicii. Premierul a socotit înainte de desemnare că trebuie să semneze un pact de coabitare cu Băsescu, deşi nu l-a obligat nimeni în miez de noapte să ia lecţii de bună purtare de la un mitocan sadea. Paktul Băssentrop-Pontow se arată pe zi ce trece a fi răul originar care roade ca un vierme mărul încă frumos din vitrină.

Victor Ponta a prins primele 100 de zile în postura de premier care încă încearcă. Nu a avut realizări notabile, dar nici eşecuri majore; nu a spart piaţa sondajelor şi a ales tactica prudentă de a pedala pe teza unităţii în cadrul Alianţei, arătându-se neobosit nonstop la televiziuni.

De 1 aprilie, când a marcat 100 de zile de guvernare, Victor Ponta s-a hotărât să ne tragă marea păcăleală. Din postura de interimar la Justiţie a găsit calea cea mai directă să dea o “lovitură de stat” în interiorul USL. Neconsultându-se cu nimeni (în afară de partenerul de coabitare), a hotărât să o plaseze pe Codruţa Kovesi în postul de şef la DNA. Şi-a asumat această numire încercând să convingă “poporul USL” că a facut-o în numele “interesului naţional” – noţiune care în atare situaţie îmi provoacă greaţă. Să terfeleşti voinţa a milioane de oameni considerându-i retardaţi mintal, gata să-ţi înghită elucubraţiile legate de “dictatura lui Morar” este un derapaj care l-au pus brusc pe Ponta în postura de şmecheraş de cartier care joacă alba-neagra în autogară. Herr Doktor, pisicul, plagiatorul a devenit peste noapte prietenul băsiştilor care l-au luat în braţe pe “reformator”, deşi nici ei nu înţeleg decizia lui. Ponta a făcut cadoul otrăvit Alianţei, Kovesi devenind un poligon în care se verifică rezistenţa USL la cutremure.

De ce s-a expus Ponta oprobiului susţinătorilor? Este şantajabil în asemenea hal, încât să accepte în posturi cheie persoanele notorii cu “naşul în suflet”? Lista lui Ponta pentru marile parchete este plină de oameni compromişi în vechiul regim care, iată, îşi prelungeşte existenţa. Bica Alina, Codruţ Olaru sunt din acelaşi aluat cu Kovesi.

De ce a servit Ponta un meniu similar cu MRU – o altfel de vacă de Kobe, dar mai nocivă şi compromiţă toare? “Broasca” pe care o înghite Ponta nu este însă asimilată de PSD, partid care se pregăteşte de congres. Să te prezinţi la momentul festiv cu tinicheaua Kovesi de coadă – este un trofeu penibil pe care acest partid nu îl merita.
Bye, bye, Victor Ponta!

×