x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Debandadă şi crimă la interne

Debandadă şi crimă la interne

06 Mar 2012   •   08:17

Carnagiul de la salonul de coafura din blocul Perla aproape ca este o crima dinainte anuntata. Abominabila prin proportiile ei - doar intamplarea a facut sa se soldeze cu doua femei ucise, alte sase persoane scapand doar ranite de gloantele pistolarului -, crima e anchetata de procurori si, ajuns in instanta, asasinul va fi condamnat. Probabil, pe viata, sau cel putin la 25 de ani. O ispasa mult sub fapta sa, care te face sa te regreti ca a fost abolita condamnarea la moarte, chiar daca nici aceasta nu ar invia victimele si nu ar inlatura sechelele cu care vor ramane ceilalti.
O alta severa ancheta, insa, abia trebuie sa inceapa odata cu trimiterea in judecata a sceleratului. Spuneam ca e vorba de o crima aproape previzibila. Sunt sumedenie de intamplari izbitoare din ultima vreme, sunt numeroase situatii halucinante (crime si alte agresiuni, sinucideri) in care au fost implicati angajati ai Ministerului de Interne si care fac inevitabila, obligatorie chiar, o ancheta in profunzime asupra cauzelor ce le-au inlesnit sau determinat.
In nici o ora de la comiterea atacului de la Perla, Antena 3 se afla in posesia unor date, sustinute de documente, care atestau ca drumul agresorului catre ireversibil ar fi putut fi oprit. Asa-zisul agent s-a pripasit in MAI, ba inca in preajma unui inalt demnitar, avand ca "argumente" nu scoala si experienta, ci pilele si relatiile. Ca, de altfel, numerosi alti colegi ai sai, pastrati in cadrul "structurilor" si dupa ce au fost dati afara mii de agenti fara proptele, iar o promotie intreaga a Scolii de la Campina n-a avut unde sa fie repartizata. Tot Antena 3 a aflat rapid ca individul avusese repetate plangeri penale impotriva sa, pentru agresiunei, pentru amenintari cu moartea, plangeri ramase fara efect. Mai mult, ca si in cazul criminalului de la Craiova (iesit din cadrele MAI) a obtinut si detine permis de pistol cu glont, desi nici ocupatia actuala, nici antecedentele sale nu l-ar fi criticat.
E absurd sa-ti imaginezi ca sefii sai, ca ofiterii de la DGIPI ("Doi si-un sfert"), ca nici ceistul Policlinicii MAI, unde era mutat ca sofer, n-au stiut ca insul era o bomba cu ceas. Iar daca n-au stiut, ar trebui sa fie ei trimisi la aprozar, pentru ca ocupa degeaba functiile. Ca si psihologii care (multi, probabil, absolventi ai unor studii la prea mare distanta si beneficiari ai unor fabrici de diplome) i-au dat - lui, dar si atator altor agenti ajunsi apoi criminali sau sinucigasi - certificate de "apt port-arma". Asemena cazuri oribile nu pot fi puse, cum vad ca incearca unii sindicalisti, preponderent pe seama starii de nesiguranta si stres indusa in ultimii doi ani in randul salariatilor ministerului. Ci mai ales pe seama debandadei care domneste in minister, in comandamente sau in inspectorate. Responsabila e piramida de mahari si generali care-si vad in primul rand de propriile interese, prea putin comune cu acelea ale societatii careia trebuie sa-i apere siguranta, linistea, viata.

Ministerul a avut in ultimul an o mana moarta, pe numele ei Igas, de care radeau pe la spate subordonatii, de la generali la agenti. E nevoie acum de o mana forte pentru a matura din structurile ministerului gunoiul in care incompetentii sunt amestecati cu spagarii, cu pilosii si cu psihopatii. Este Gabriel Berca in stare de o asemenea operatiune? Sau e prea prins cu pregatirea alegerilor?

×
Subiecte în articol: debandadă şi crimă la interne