x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Deltaplanul şi Decanul sunt din RTV!

Deltaplanul şi Decanul sunt din RTV!

de Valentin Stan    |    24 Noi 2007   •   00:00
Deltaplanul şi Decanul sunt din RTV!

Mai la vale, cu acelaşi prilej, Tatulici preciza referindu-se la sondajele de opinie, prin care telespectatorii mă plasaseră printre primii zece analişti ai ţării arătănd că el işi insuşeşte criteriile telespectatorilor: "Nu-mi fac de-astea, ortodoxisme, cu criterii, cu nu ştiu ce (…) uite, am criteriile pe care poporul le-a emanat!" Păi, Nea Tatulici, dacă matale ai criteriile pe care le-a emanat poporul, atunci, de ce te faci deltaplan fiindcă poporul mă declară "analist politic?"


Decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, unde imi desfăşor modesta activitate, Vlad Nistor, mi-a transmis, prin nişte colegi, să bag seama că "Olanda nu are preşedinte!" Adică, eu aş fi spus, intr-o emisiune la Sinteza zilei, din 19 noiembrie 2007, că Olanda are preşedinte! "Iată-mă-s" nu "isprăvniceasă", ci Elena Udrea (doamna Udrea a rămas faimoasă fiindcă, se pare, a crezut, la Realitatea TV, că in Norvegia există preşedinte de ţară)! Mi-au mai comunicat nişte "băieţi", care mă injurau pe forum, că aş fi spus, intr-o emisiune, la Sinteza, că şi Canada are preşedinte!


Eu, dacă aş fi decan şi un conferenţiar de-al meu, care predă cursul de Istoria Integrării Euro-Atlantice (ca mine) la Facultatea de Istorie, ar crede că Olanda e republică, l-aş da afară din facultate, cu un şut in spate! Dacă, insă, aş fi decan şi m-aş uita la televizor şi aş auzi, de la un conferenţiar de-al meu, că Olanda are preşedinte, in condiţiile in care ăla nu a spus aşa ceva, aş fi ori tămpit, ori sluga cuiva (o să vă spun, la Antena 3, a cui slugă), ori beat, ori ar trebui să-mi dau urgent demisia din funcţia de telespectator!


By the way, Realitatea TV a găsit de cuviinţă să-mi ofere, pe baza sondajelor de opinie practicate in cadrul proiectului "Zece pentru Romănia", un loc in primii zece (14?), la categoria "Analişti politici"! Patronul spiritual al proiectului, Mihai Tatulici, a exprimat un mare adevăr şi o mare jumătate de adevăr, cu acest prilej, pe 15 noiembrie 2007. Domnia sa a precizat, pe RTV: "Dacă Valentin Stan e analist politic, atunci eu mă fac deltaplan!" După cum vedeţi, după criteriile lui Tatulici, eu n-aş fi "analist politic!" După criteriile lui Nistor, n-aş fi nici profesor de relaţii internaţionale!


Mai la vale, cu acelaşi prilej, Tatulici preciza referindu-se la sondajele de opinie, prin care telespectatorii mă plasaseră printre primii zece analişti ai ţării, arătănd că el işi insuşeşte criteriile telespectatorilor: "Nu-mi fac de-astea, ortodoxisme, cu criterii, cu nu ştiu ce (…) uite că am criteriile pe care poporul le-a emanat!" Păi, Nea Tatulici, dacă matale ai criteriile pe care le-a emanat poporul, atunci, de ce te faci deltaplan fiindcă poporul mă declară "analist politic"? Şi, mai la vale, intr-un exces de "tandreţe" faţă de Victor Ciutacu, ii mărturisea acestuia, stimulat de cerbicia cu care Victor ii contesta "filosofia" criteriilor: "Incepe să-mi fie frică de tine ca de Valentin Stan!"


Măi, Nea Tatulici, hai să-ţi spun de ce trebuie să-ţi fie frică in continuare! Mai intăi, primul adevăr descoperit de tine: nu sunt "analist politic!" In cartea mea de muncă, scrie altceva, pănă mă dă Nistor afară! In ceea ce priveşte "deltaplanul", iar ai dreptate! Dar, numai pe jumătate! Fiindcă tu eşti deltaplan indiferent dacă eu sunt sau nu sunt "analist politic!" Un deltaplan "paraşutat" din comunism in "jurnalistica" lui Văntu şi care aterizează mereu in "pifometru", cum ar zice prietenul şi colegul meu Mircea Badea, un alt "rătăcit" in "Top Ten"-ul Realităţii!


Sigur, rămăn intrebările: Atunci cănd mă sunai personal să mă inviţi la emisiunile Realităţii, eram sau nu eram "analist politic?" Iar tu te-ai făcut deltaplan inainte sau după ce am refuzat să mai apar la televiziunea aia patetică, unde faci tu clasamente dintr-o papiotă de aţă albă? Sau după ce am inceput să-l critic rău pe Băsescu? Şi, intrebarea finală pentru cititori: Dragii mei, ştiţi ce au comun deltaplanul şi decanul? Aţi ghicit! Răspunsul e in titlu!


×
Subiecte în articol: editorial