x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Discurs de marţian

Discurs de marţian

de Petru Calapodescu    |    10 Feb 2012   •   10:33
Discurs de marţian

Am urmarit atent discursul (partea a doua, revazuta si adaugita) al lui Traian Basescu la ceremonia de numire a cabinetului Ungureanu, de la Cotroceni. Ba, crezand ca mi-a scapat ceva esential, l-am si citit vineri pe site-ul Presedintiei. Nu, nu ma inselasem. Era parca discursul unui martian, complet rupt de realitatile pamantesti si, mai ales, ale tarisoarei si poporului al caror presedinte iubitor tot zice ca e.

Exact atunci cand, ma mir ca n-a si lacrimat, Basescu aducea elogii echipei Boc si firitisea noul Cabinet, al lui Ungureanu, in Romania mai mureau cativa oameni din cauza viscolului si a gerului ale caror efecte autoritatile le-au contracarat mai mult la televizor, iar zeci de mii de oameni (25.000 doar in judetul Buzau) erau sinistrati si blocati in case acoperite de nameti. Fara mancare, fara caldura, fara posibilitati de a cere ajutor, multi, foarte multi grav bolnavi. Unde or fi fost cei 50.000 de jandarmi (altminteri, rapid mobilizati in numar suficient, daca e sa ciomageasca niscaiva protestatari), unde era mandra oaste romana, cu masinile ei grele, scoase doar la parada? Sa nu fim nedrepti, militarii si meaistii scosi, totusi, la deszapezire, au facut ce au putut. Dar au fost putini, mult prea putini, fata de dimensiunile calamitatii.
O reala si eficace mobilizare de forte ar fi presupus un comandament profesionist, ar fi impus declararea starii de alerta, daca nu chiar de necesitate: era vorba de primejdia de moarte in care se aflau oamenii dintr-o mare parte a tarii, nemaiamintind de imensele pagube din economie. Toate astea nu l-au interesat pe "presedintele tuturor romanilor", cel care isi aroga o calitate decizionala, executiva - "Eu, ca sef al statului..." - pe care, constitutional, nu o are. A gasit de cuviinta sa schimbe guvernul taman in plin marasm meteorologic si sa numeasca o alta garnitura, care cred ca inca nici nu-si da seama ce raspunderi are si ce competenta i se cere. Toate astea, de care, in aceste zile (se anunta noi ninsori) depinde direct si imediat soarta atator romani, nu l-au interesat catusi de putin pe Traian Basescu.

In intregul sau discurs n-a gasit loc barem pentru o simpla fraza - "Oameni buni, in tara e jale, mor oamenii, treceti imediat la treaba, nu cu circ, cu lopata si termosul, ca Boc, ci cu masuri energice si competenta!" - adresata noilor ministri, carora le indica prioritatile. Care sunt, in viziunea lui, Legea sanatatii si reorganizarea administrativa a tarii. Nu scoaterea ei din nameti, nu salvarea oamenilor. Cinism? Indiferenta? Evaluarea realitatii doar prin prisma intereselor sale personale si ale anturajului sau? Din toate, cate ceva. Dar nimic din ceea ce e azi interes national.

×