x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Diversiunea ministrul de Externe "nazist"

Diversiunea ministrul de Externe "nazist"

de Ion Cristoiu    |    13 Noi 2007   •   00:00

Suntem cu toţii de acord că intreţinănd diversiunea "monstrului" Mailat, presa din Italia a dat o lovitura gravă imaginii romănilor in lume. Iată insă, presa din Romănia dănd o lovitură imaginii romănilor intreţinănd diversiunea Ministru de Externe "nazist".


In ultimele zile, Adrian Cioroianu e ţinta unei campanii ieşite din comun avănd drept esenţă aserţiunea că ministrul nostru de externe ar fi făcut declaraţii de tip nazist. Culmea acestei campanii a fost atinsă de liderul PSD, Cristian Diaconescu. Inginindu-l pe şeful său ierarhic, Mircea Geoană, domnia sa a reclamat premierului nici mai mult nici mai puţin decit "să se delimiteze faţă de atitudinea şi retorica ministrului nostru de Externe şi să işi ceară public scuze in faţa comunităţii europene, pentru conţinutul acestor declaraţii". Astfel de gesturi şi declaraţii ritoase reclamă in mod imperios coborărea pe tărămul faptelor. Acuzaţia de nazist, extrem de gravă nu numai pentru persoana lui Adrian Cioroianu, dar şi pentru Romănia (care ar putea trece in ochii lumi drept ţara ce are un ministru de Externe de extremă dreaptă) trebuie confruntată cu faptele. Iată faptele!


Vineri, 2 noiembrie, seara, la Ştirea zilei, de pe Antena 3, se discuta despre măsurile ce-ar trebui luate pentru ca monstruozităţi in genul celor comise de Romulus Mailat peste hotare să nu mai aibă loc. Sergiu Andon s-a referit la o posibilă modificare a Codului Penal in aşa fel incăt cei in stare să comită asemenea infracţiuni să nu mai poată merge in străinătate. De precizat că talk-showul şedea sub semnul impactului emoţional strănit in Italia şi in Romănia de ştirea că Romulus Mailat violase, jefuise şi ucisese o italiancă. Ulterior s-a văzut că acuzaţia de violare şi, apoi, de ucidere era o diversiune. La ora respectivă insă toată lumea in Romănia ştia că Romulus Mailat comisese o monstruozitate. Intrebat ce părere are despre iniţiativa ca oameni in stare să facă asemenea monstruozităţi să nu poată părăsi ţara, Adrian Cioroianu a răspuns prin telefon: "Vă rog să mă credeţi. Şi eu mă găndesc de săptămăni de zile care ar fi situaţia. Eu vă spun deschis că nu mi se pare cea mai bună soluţie aceasta, de a nu-i lăsa să părăsească. Aceasta ar trebui să fie, cum să spun, cea mai uşoară pedeapsă. Aceşti oameni, din păcate, repet, nu am studii de drept, nu vreau să pozez in altceva decăt ceea ce sunt, dar, aşa cum judec eu, aceşti oameni care comit astfel de fapte, aceşti oameni nu trebuie trimişi in regim de celulă, cu televizor, ar trebui puşi la muncile cele mai dure şi formate probabil batalioane din alea disciplinare. Nu ştiu dacă asta le-ar aduce mintea la cap, dar, credeţi-mă, eram ieri pe drumul dintre Alexandria şi Cairo, la sfărşitul vizitei, imi veneau ştirile din ţară, din păcate pe SMS, nu puteam fi prins pe telefonul mobil, vă daţi seama, prin deşert... şi mă găndeam dacă nu cumva puteam cumpăra un teren in deşertul ăla egiptean, să-i plasăm acolo pe cei care... astfel de oameni ne fac de răs."


Citind cu atenţie cele spuse de Adrian Cioroianu, vom vedea imediat că domnia sa nu s-a referit o secundă la ipostaza de rrom a lui Mailat, rromi şi, cu atit mai puţin, la etnia rromă. Domnia sa s-a referit la "aceşti oameni care comit astfel de fapte". Altfel zis, la oameni care sunt in stare, ca Romulus Mailat, să violeze o femeie şi, apoi, s-o jefuiască şi s-o ucidă. Oameni care pot fi rromi, romăni, turci, polonezi, intr-un cuvănt monştri cu faţă umană. Desigur, din punct de vedere juridic, indiferent de monstruozitatea unei crime, autorul nu poate fi trimis in deşertul egiptean, ci tot intr-o "celulă cu televizor". Deşi are scuza că a reacţionat sub imperiul emoţiei provocate de o ştire falsă, Adrian Cioroianu poate fi criticat că a acţionat nu ca un demnitar, ci ca un simplu dătător cu gura. La o adică, ii putem cere demisia pentru asta, socotind că un şef al Diplomaţiei nu poate reacţiona sub imperiul emoţiei. De aici insă pănă la a-i cere demisia pe motiv că e nazist mi se pare o cale lungă. Calea de la adevăr la diversiune.


Dincolo de campania impotriva lui Adrian Cioroianu se ascund interese politice vizibile cu ochiul liber, dacă ne găndim la relaţiile dintre Preşedinte şi Guvern, dintre Traian Băsescu şi Adrian Cioroianu. Numai că, in inconştienţa lor, jurnaliştii şi politicienii care duc o astfel de campanie nu sesizează pericolul extrem de grav pentru interesul naţional. Toţi aceşti limbuţi, vorba lui Titu Maiorescu, nu-şi dau seama că intreţinănd diversiunea cu ministrul de Externe al Romăniei nazist, dau o nouă lovitură imaginii pe care o bocesc pe toate drumurile. Aşa cum s-a văzut şi din reacţia aberantă a Centrului Wiesenthal, guverne şi instituţii din Europa şi din lume sunt gata să tragă concluzia că Romănia e nu numai ţara "violatorului" Mailat, dar şi a "nazistului" Cioroianu. Suntem cu toţii de acord că intreţinănd diversiunea "monstrului" Mailat, presa din Italia a dat o lovitura gravă imaginii romănilor in lume. Iată insă, presa din Romănia dănd o lovitură imaginii romănilor intreţinănd diversiunea Ministru de Externe "nazist".

×