x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Doctor Oprescu și Mister Primar

Doctor Oprescu și Mister Primar

de Adrian Cercelescu    |    16 Sep 2015   •   07:11

Poate să fie prost, incapabil, leneș, neserios și iresponsabil, dar să nu fure! Acesta este portretul-robot al viitorului primar al Capitalei, schițat de un sondaj de opinie încheiat exact când Sorin Oprescu intra 30 de zile la arest. Nu pare chiar descrierea candidatului ideal nici pentru pătuțul paznicului de noapte al primăriei și totuși este profilul celui care va ocupa scaunul lui Oprescu însuși. Să fi scăzut pretențiile la București sau, din contră, publicul vrea imposibilul?

Trebuie ținut cont că vorbim de orașul cu vederi liberale care a votat de două ori un independent produs de PSD. Este locul în care orice se termină costă dublu, cu excepția autostrăzii suspendate, care n-a început niciodată și ne-a costat șapte ani de mandat. Acest oraș ar putea fi acum și mai labil, după ce și-a pierdut primarul într-un episod aproape suprarealist.

Să dai ziua un interviu anticorupție, iar noaptea să te prindă DNA-ul cu bani inseriați aduce mai degrabă o scenă din Dr. Jekyll și Mr. Hyde: la adăpostul laboratorului său din Ciolpani, bunul doctor Oprescu își administrează 25.000 de euro și se transformă în Mister Primar. Sinistra metamorfoză ia prin surprindere și filajul DNA, care ratează flagrantul. Explicația sa ulterioară - cu bani împrumutați de la șofer, dar fără să știe că șoferul îi luase ca mită de la Cimitire - i-a lăsat șocați de admirație și pe avocații apărării.

Cu siguranță, partidele vor arunca aiurea, în lupta pentru București, tot ce arată mai harnic, eroic și competent, gata să se angajeze la fapte mari pentru o leafă mică, bla-bla. Hm! Pierdere de timp la selectarea cadrelor: e suficient să-l găsească pe unul capabili să nu leșine de poftă la prezentarea bugetului de un miliard de euro al Capitalei.

×