x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Escapada tripleților florali de la FRF

Escapada tripleților florali de la FRF

de Dan Dumitrescu    |    15 Mai 2014   •   13:27

Miercuri seara, în transmisia de la Torino, am văzut un meci de fotbal (finala EL) și un stadion în frumoasă trăire. Dar n-am perceput evenimentul cu simțire suportericească și, în consecință, nu credeam că o să decontez verdictul respectivei întâlniri prin tristeți sau prin oarece bucurii. N-a fost să fie însă așa. Fiindcă o oarecare amărăciune tot m-a încercat la final, constatând că rezultatul confruntării nu a fost dictat de cursul jocului. FC Sevilla a cucerit trofeul deși a avut o prestație sub cea a Benficăi. Starea de amărăciune despre care vorbeam n-a întârziat însă prea mult în programul meu nocturn. Abia dimineață, când prima preocupare este răsfoirea presei, dracii au început să-mi dea din nou târcoale. Și, cred eu, motivat.

Am aflat din presă că o delegație româno-ferefistă și-a fluturat izmana călătoare la meciul de la Torino. Miniotul Burleanu, anexul Gabriel Bădescu și Ghorghe cel Chivorchian au pus lacăt pe înruinarea bășicată de-acasă și s-au proțăpit în europenismul fotbalistic. Amănuntul că buzunarul propriu nu potolește foamea calicilor este binecunoscut. Ne-am obișnuit deja și cu ideea că banii federației se cheltuiesc mult și aiurea pentru escapadele infantile ale sburlenilor. Ne întrebăm însă ce căutau cei trei la un meci de fotbal ca cel de la Torino. Ne întrebăm deoarece competențele lui Chivorchian în materie de blaturi nu puteau fi puse la încercare de o finală europeană și necooperatistă. Iar Burleanu și Bădescu nu pot fi bănuiți nici măcar de astfel de competențe. Ei nu pot privi fotbalul acela decât la fel cum privesc curcile-n crăci.

Escapada tripleților florali nu s-a oprit la Torino. S-au înfruptat ei din banii fotbalului pentru a merge și la Copenhaga, la o sărbătoare a fotbalului olandez. Unde sunt mai necesari decât necesitățile. Unde notorietatea lor va fi aplaudată prin fel de fel de nedumeriri. De la ”cine mai sunt și ăștia?” până la ”și ce caută ei aici?”. Dar, nu-i nimic. Obrazul gros suportă umilințele câtă vreme drumurile lungi sunt bine finanțate. Iar atunci când gazdele vor afla că au de-a face cu niște români și-l vor întreba pe Burleanu ce mai face Chivu, primarul de la FRF va afea șansa de a deveni seducător, răspunzând printr-o altă întrebare: De unde-l cunoașteți pe Chivu?

Cele două destinații nu le sunt suficiente sburlenilor. Dacă s-ar tot duce băieții ăștia pe drumurile lor nu s-ar supăra nimeni. Fiindcă în fotbalul de-acasă ei strică atmosfera prin damf de scaun forțat și neprotejat. Fiindcă acasă vor afla ei că UEFA nu a acceptat purgația schimbărilor de prin comisiile europene. Vor afla că UEFA cunoaște regulamentele și realitatea din fotbalul nostru mai bine decât găinile care s-au trezit în vârful grămezii.

×