x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Eveniment istoric pentru creştinismul occidental

Eveniment istoric pentru creştinismul occidental

de Radu Tudor    |    02 Noi 2016   •   07:50
Eveniment istoric pentru creştinismul occidental

Deşi e Suveran Pontif de numai doi ani şi a stârnit uneori simpatie şi emoţie, alteori surprindere prin francheţea sa, Papa Francesco face încă un gest istoric. O deschidere fără precedent între două ramuri creştine esenţiale pentru unitatea occidentală: romano-catolici şi protestanţi. Papa Francisc a sosit luni în Suedia pentru a comemora Reforma protestantă, aflată la originea unei schisme sângeroase între creștinii secolului al XVI-lea, și pentru a impulsiona dialogul cu protestanții care rămâne în continuare dificil, cinci secole mai târziu, relatează AFP și DPA preluate de Agerpres.

La 31 octombrie 1517, Martin Luther s-a declarat împotriva vinderii de ''indulgențe'' pentru iertarea păcatelor și a afișat pe ușa principală a bisericii din Wittenberg 95 de teze care invocau interdicția acestui comerț. Pentru a strânge fonduri în vederea construirii Bazilicii Sf. Petru din Roma, clerul vindea ''indulgențe'' credincioșilor menite să le ierte păcatele. Papa Francesco a facut până acum şi dovada unei deschideri faţă de ortodoxie, fapt care împreuna cu evenimentul istoric din Suedia dă speranţe pentru o atitudine comună creştină a Europei în faţa marilor
provocări şi ameninţări.

 

De la Atlantic la Marea Neagră şi Marea Baltică, sute de milioane de catolici, protestanţi şi ortodocşi formează baza populară majoritară a unui continent asupra căruia vin acum uriaşe provocări. Dacă între cele trei mari componente ale creştinismului va exista un dialog permanent, o toleranţă raţională şi o convieţuire decentă, ameninţările ce vin din Est sau Sud vor avea puţini sorţi de izbândă.

×