x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Festivalul Calului

Festivalul Calului

de Elsa Exarhu    |    05 Sep 2010   •   00:00
Festivalul Calului
Sursa foto: Arhiva personală/

Cai de rasă, atelaje, dresaj şi cascadorii, probe de tracţiune, Centrul de Echitaţie Diana, Hermčs şi Maria Tănase

Anul acesta, de Sfântă Mărie, m-am bucurat la Râşnov de Festivalul Calului. Nu am mai văzut până acum, la noi, atâţia crescători de cai şi sportivi reuniţi cu bucurie să celebreze calul. A fost o baie de mulţime, plină de surprize frumoase. Oameni frumoşi, o sută de cai excepţionali, bucurie şi disciplină, dar mai ales satisfacţia de a împărtăşi performanţa şi de a fi aplaudat.

DOCTORUL CONSTANTIN DUCAR, CRISTINA & DIANA
Am descoperit la Centrul de Echitaţie Diana o familie de crescători de cai fără cusur. Doctorul Constantin Ducar e un tip care a "înţeles", iar norocul lui este că nu e singur, are o soţie călăreaţă, Cristina, şi o fiică excepţională, Diana. Dacă aş scrie basme, aş putea lesne să mă las inspirată de modelul lor de viaţă: libertate, padocuri cu zeci de cai, partide de călărie pe pajişti invadate de mentă şi pelin, băi cu caii în râu.

Ne-am reunit, cu bucurie, mulţi călăreţi, amatori şi oameni de cai, acasă la familia Ducar. Călăreţi şi instructori veniţi de prin ţară, Nelu Szekelly cu câţiva cai şi sportivi de la Clubul de Echitaţie Bucureşti, Biro Attilo cu două prinţese călăreţe: una costumată într-o rochie de Renaştere franceză, cu un cal cu fruntar cu pietre, alta în pelerină şi mătăsuri de anii '20, pe cât de spectaculoase, pe atât de curajoase şi bune săritoare peste obstacole. Cascadorul Nicolae Filimon şi Georgiana Neselean, aplaudaţi pentru numerele lor originale, cabrări, galop în picioare. E reconfortant să observi cum calul se bucură finalmente de o nesperată revigorare şi simpatie. Efortul şi sacrificiile unor tipi pasionaţi de cai, aşa cum a fost dr Ioan Apahidean, cum sunt azi Dan Filimon, Nelu Szekelly, Nicolae Filimon, doctorul Constantin Ducar, încep să fie vizibile în România.

MARIA TANASE CÂNTĂ PENTRU HERMČS, BARTABAS ŞI TEATRUL ZINGARO
Am aflat cu mândrie cum, la Paris, un alt profesionist al calului, Bartabas, a pus în scenă un spectacol ecvestru pe care Casa Hermčs l-a promovat pentru lansarea parfumului Voyage.
Sute de redactori de modă şi frumuseţe de la cele mai prestigioase reviste, Vogue, Harper's Bazaar, Vanity Fair, au savurat uimiţi spectacolul ecvestru, care, culmea, era montat pe muzica Mariei Tănase!

×
Subiecte în articol: tipi mişto/gagici miştoace