x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Găurile din cașcaval, o iluzie continuă

Găurile din cașcaval, o iluzie continuă

de Dan Dumitrescu    |    19 Mai 2014   •   10:51

Libera circulație a forței de muncă este impusă ca principiu fundamental (articolul 45) prin tratatul de funcționare a Uniunii Europene. Prostia, în schimb, rămâne nereglementată. Prostia și-a luat din naturalețea ei fără cusur libertatea de a circula pretutindeni fără nicio opreliște. Fotbalul găzduiește, sub diferite forme, ambele libertăți.

Claudiu Răducanu este unul dintre personajele care au performat lejer în ziceri savuroase. Perspectiva de a locui într-un blocnotes și dorința de a-și cumpăra o mașină marca yacht l-au impus autoritar pe Claudiu în galeria glumeților. Atât de autoritar încât atunci când doreai să îngropi în glorie pe cineva care te sâcâia, îi puteai spune simplu: Ești mai... performant decât Claudiu Răducanu. Dar umorul involuntar nu s-a împrietenit doar cu gazonul. Și masa presei a găzduit ziceri de toată fala. Era o mărie de fetiță care povestea cum o lovitură de la 11m a fost executată la colțul scurt, o mărie de fetiță care se enerva pentru că o echipă nu verticaliza jocul și evolua mai mult pe... orizontală.

Plutirea lui Claudiu Răducanu a fost dur sancționată în familie. Atât de bine a jucat consoarta sa la deposedare încât bietul băiat își duce acum traiul într-un gol mai reușit decât toate golurile reușite de el în întreaga carieră de fotbalist. Pentru plutirile jurnalacilor, în schimb, nu există sancțiuni atât de drastice. Fiindcă observațiile critice nu produc vânătăi financiare acolo unde nu sunt înțelese. Așa se face că acea mărie de fetiță care dorea să așeze fotbalul pe orizontală performează în continuare prin umorul său involuntar. O demonstrează ultimul atac lansat de ea împotriva lui Gino Iorgulescu, cel care dorea să propună adunării generale a LPF un alt sistem de împărțire a banilor proveniți din drepturile de televizare.

Opiniatoarea presată susține că ideea distribuirii a 20 la sută din fondurile provenite din drepturile de televizare către cluburile care folosesc în teren cel puțin cinci jucători români ar fi discriminatorie și s-ar opune liberei circulații a forței de muncă. N-a priceput nimic. Fiindcă stimulentul material nu impune nicio regulă. El este sau nu este acceptat de cluburi. Mai spune Dânsa că o astfel de împărțire a banilor ar lovi în cluburi precum Steaua, Astra sau Petrolul. Dar a căzut din nou în groapă. Fiindcă Steaua a avut constant în teren mai mult de cinci fotbaliști români. În fine, mânia proletară pe care Dânsa o cheltuiește pentru a demonstra că Gino Iorgulescu dorește să ciupească din bani nici nu mai merită comentată. Fiindcă suta întreagă de procente ar merge tot către cluburi, dar într-o altă distribuire. Cât despre ironiile căznite despre băștinași și împărțeala găurilor din cașcaval, ce să mai discutăm? Pare că fata este băștinașă rău, iar găurile rămân o iluzie continuă.

×