După plecarea PD de la guvernare, liderii PNL n-au luat nici o clipă in calcul posibilitatea unei răsturnări printr-o Moţiune de cenzură.
In vara lui 1996, cănd Ion Iliescu se pregătea de marea confruntare numită scrutin prezidenţial, Viorel Hrebenciuc, la vremea respectivă, dacă nu mă inşel, şef de campanie la Cotroceni, imi spunea că pentru a şti ce urmăresc adversarii preşedintelui in exerciţiu are o modalitate foarte simplă: citeşte "Romănia liberă". Condusă de Petre Mihai Băcanu, "Romănia liberă" din acel timp era un oficios al Opoziţiei. Au trecut unsprezece ani de la momentul respectiv. Ce urmăreşte Opoziţia nu-ţi poţi da seama din lectura nici unui ziar de pe teritoriul scumpei noastre patrii. Pentru că Opoziţia nu are nici un ziar care, intr-un fel sau altul, sub umbrela de independent, să-şi asume rolul de purtător de cuvănt.
Ce urmăreşte Puterea, mai ales Puterea intruchipată de Cotroceni, poţi afla citind aproape toate ziarele din Romănia. Cu mici excepţii, toate au devenit hărtia higienică a Jupănului din Deal.
Adevăratul purtător de cuvănt al Preşedinţiei rămăne insă "Evenimentul zilei", portdrapelul presei prezervativ, comercializate in Romănia de Familia Ringier.
Din acest punct de vedere, PSD n-ar avea nevoie să-şi trimită spioni pentru a afla ce urmăreşte Traian Băsescu. E suficiente să citească, fie şi in fugă, "Evenimentul zilei", căreia i se mai spune, de asta, şi Oficiosul.
De cănd conducerea PSD a anunţat depunerea unei Moţiuni de cenzură, Oficiosul duce o campanie acerbă pentru a convinge că e o prostie.
Mai nou, dat fiind că PSD trece printr-o criză de limbariţă democratică, "Evenimentul zilei" a purces la cultivarea mai mult decăt bătătoare la ochi a liderilor PSD care au indoieli faţă de depunerea Moţiunii.
Aşa se explică brusca simpatie cu care s-au pricopsit Ion Iliescu şi Adrian Năstase, politicieni care, la ordinele Stăpănului de la Cotroceni, au fost hăituiţi de ziarul care şi-a asumat, in Romănia democratică, ipostaza de Pravda mai deocheată.
Ion Iliescu şi Adrian Năstase şi-au exprimat, intr-un fel sau altul, opoziţia faţă de decizia conducerii PSD.
Dincolo de faptul că şi Ion Iliescu şi Adrian Năstase uită că n-ar fi permis, la vremea cănd erau şefi de partid, astfel de ieşiri publice, mai ales cănd e vorba de o decizie atăt de importantă pentru partid, poziţiile lor sănt intr-un divorţ pregnant cu realitatea. Şi unul şi celălalt recomandă drept soluţie pentru PSD sprijinirea mai departe a Guvernului Tăriceanu (Ion Iliescu) sau făurirea unei alianţe cu PNL (Adrian Năstase).
Desigur, aceasta ar fi soluţia in contextul actual, dominat de ambiţia lui Traian Băsescu de a provoca o criză politică, moment care-i satisface nevoia de rating, tipică unei personalităţi de starletă.
Problema, marea problemă e cea dacă PNL e dispus la o astfel de soluţie.
Toate datele arată că partidul guvernului exemplar minoritar nici nu se găndeşte la aşa ceva.
După plecarea PD de la guvernare, liderii PNL n-au luat nici o clipă in calcul posibilitatea unei răsturnări printr-o Moţiune de cenzură. Ei au contat, desigur, pe teama PSD de urmările unei căderi a Executivului: alegeri anticipate, trecerea jocurilor in măinile preşedintelui. De aici o trăsătură de esenţă a PNL din ultimul timp: şi cu mina-n săn şi cu sufletu-n rai. Liderii partidului cred că se pot desfăta cu beneficiile unei guvernări fără a-şi risca zestrea politică prin concesii făţişe făcute PSD.
Acum insă, după opinia noastră, PSD e constrăns de viaţă să depună o Moţiune de cenzură şi să-şi asume toate consecinţele acesteia.
L-a impins la asta insăşi poziţia PNL.
Vrănd să contracareze acuzaţiile PD şi PLD de negustorie pe şest cu PSD, PNL a uitat că depinde la guvernare de PSD.
Scăderea PSD in sondaje nu-şi are cauza in ambiguitatea poziţiei partidului faţă de guvernare, ci in sfidarea din partea PNL. Electoratul PSD sancţionează astfel nu o alianţă, ci o umilire. Orice simpatizant al PSD vede că PNL, deşi dependent de PSD, duce o politică de dreapta, anti-PSD, prin toate datele sale de esenţă.
O dată angajat pe acest drum, PSD nu mai poate da inapoi fără riscul de a se prăbuşi total in sondaje.
Singurul lucru care l-ar mai putea opri ar fi decizia PNL de a face o alianţă transparentă cu PSD.
E in stare PNL de aşa ceva?
După opinia noastră, nu.
Citește pe Antena3.ro