x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Incompetenţă îndestulată de jetul bugetar

Incompetenţă îndestulată de jetul bugetar

de Dan Dumitrescu    |    19 Apr 2012   •   07:51

Celebrii gemsi si bonzi care au instrumentat marile dosare ale coruptiei nationale si-au scrobit din nou freza cu clei de clanta. Decontul campaniei publicitare pe care acestia si-au facut-o pe carca fotbalului atarna greu. Intentia trebalailor din subordinea lui Daniel Morar de a-si face imagine pe seama incurcaturilor din fotbal a esuat lamentabil. Rand pe rand, deciziile instantelor de judecata atesta facatura proasta a unor incompetenti remarcabili. Iar cand constati cat de generos este jetul bugetar care-i indestuleaza pe repetentii luptei cu faradelegea poti ajunge la concluzia ca, de fapt, puterea accepta interesat ca mult trambitata lupta impotriva coruptiei sa ramana doar un teatru de proasta factura.

Afaceristul Cornel Penescu s-a dat pe mana procurorilor cu frageda naivitate. Pitesteanul s-a pricopsit cu supranumele de Penibilescu tocmai pentru ca a conservat probele mismasurilor la care s-a dedat cu o constiinciozitate de erou al sacrificiului. Din acea contabilitate naiva a spagii tinuta de Penescu au aflat anchetatorii ca, pe langa induiosarea organelor de control civil, inculpatu a incercat sa obtina avantaje platite la negru si in fotbal. Iar cum fotbalul asigura un afisaj public generos, procurorii au alimentat marea propaganda a cazului tragand spuza catre partea cramponata a afacerii. Dar n-au reusit ei sa puna mai nimic peste documentarea oferita de Penescu si, in consecinta, mersul dosarului in justitie are drum lung si greu. Anii trec fara ca vreo sentinta definitiva sa fie pronuntata si uitarea tinde sa gratieze lucrarea subreda a anchetei. Ne-am mai amintit cumva despre respectivul dosar atunci cand a fost decapitata pentru a doua oara, tot printr-o retinere de scurta durata, Comisia Centrala a Arbitrilor. Vasile Avram a trecut prin aceleasi peripetii ca si Constantin Gheorghe.

Amandoi au revenit insa in fotbal, vinovatia lor nefiind inca probata. Iar speranta ca acest fapt se va intampla candva este extrem de subreda. Doar naivii se mai alimenteaza cu o asemenea asteptare.

Dosarul transferurilor a furnizat si el osanza publicitara procurorilor care au lucrat la caz. Informatiile obtinute pe surse de jurnalisti au facut zgomotoasa cariera in media. Dopajul mediatic le-a umflat muschii animatorilor bugetari de ai fi crezut ca ei vor rapune in tranta dreapta tot uratul din lume. Scursura oferita de surse gornistilor s-a dovedit insa a fi infectata cu multa minciuna. Din nou justitia a acordat, cel putin deocamdata, nota de repetentie manierei in care au fost instrumentate dosarele. Anii de grea temnita propusi de procurori s-au intors cu sut in fundul acestora. Un nou insucces. Dar nici un semn de asumare a rusinii, nici o renuntare. Merita sa induri cand pentru asta esti platit regeste.

Valiza lui George Becali a reprezentat ultima impachetare in rusine a procurorilor DNA. Achitarea inculpatului in penultimul act de justitie loveste dur in tampla institutiei conduse cu gratie de Daniel Morar. Si adanceste suspiciunile. Multi dintre aceia care au considerat la un moment dat ca ar putea fi vorba despre anumite aranjamente murdare in justitie sunt tentati sa-si reconsidere pozitia. Poti crede ca prin diferite metode oculte judecatorii au fost determinati sa decida incorect o data, de doua ori, de trei ori. Dar cand serialul acetor decizii devine unul fara sfarsit este fortata o alta concluzie. Concluzie la care au ajuns pana si cei care pana acum faceau galerie actiunilor DNA, cei care beneficiau de informatiile obtinute pe surse. Ei, fostii suporteri, scriu acum cu multa convingere despre incompetenta bugetarilor platiti cu vinovata generozitate. Si cel mai grav lucru este acela ca incompetenta devine adevaratul protector al faradelegii.

×