x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Intră şi Ucraina sub scut?

Intră şi Ucraina sub scut?

de Dan Constantin    |    05 Mar 2014   •   22:02

Posibila desfăşurare de componente ale sistemului antirachetă pe teritoriul Ucrainei, la schimb cu suportul financiar al Statelor Unite fac subiect al negocierilor – declara Mykhailo Yezhel, ambasadorul Ucrainei la Minsk. Ştirea a fost difuzată miercuri de Agenţia Interfax-Ucraina şi preluată de publicaţia Kiev Post, la ora 11:38 am. Jurnalul Naţional a preluat imediat această ştire care era extrem de interesantă în contextul situaţiei complicate din relaţiile Ucraina-Rusia.

Şeful misiunii diplomatice a Ucrainei la Kiev făcea această declaraţie după vizita la Kiev a secretarului de stat al SUA, John Kerry, care a avut un mesaj de susţinere pentru noile autorităţi ale Ucrainei, a căror legitimitate este însă contestată de Rusia. Kerry a promis un ajutor imediat de 1 miliard de dolari, acordat Ucrainei. La puţin timp, la ora 12:13, Ministerul de Externe al Ucrainei dezminte spusele ambasadorului său de la Minsk. Declaraţia, difuzată de aceeaşi agenţie Interfax-Ucraina, cataloghează drept “alegaţii” aşa-zisele discuţiile pentru desfăşurarea scutului antirachetă în Ucraina. “Nu există negocieri şi nici un indiciu că ele ar fi avut loc”, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, citat de Kiev-Post.

Să fie atât de neinformat ambasadorul Yezehel, cel contrazis rapid de “centrala” de la Kiev, sau să nu fi avut acesta capacitatea de a cântări exact greutatea declaraţiei lui, altfel foarte concise?

Mykhailo Yezehel a fost ministru al Apărării al Ucrainei în perioada 2010-2012 şi a comandat Flota militară a Ucrainei (2001-2003). El a fost forţat să demisioneze de la Ministerul Apărării din cauza eşecului în reformarea armatei, devenind în februarie 2012 consilier al preşedintelui Victor Yanukovici.

În 2011, la Adunarea Parlamentară NATO de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE, declara că “Ucraina şi-a manifestat iniţial interesul pentru a deveni parte a proiectului american al scutului antirachetă dar şi-a schimbat opinia, tatonând Rusia pentru o eventuală colaborare cu programul antirachetă rusesc”. Ce va urma?


×