x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jocurile Moscovei în Orientul Mijlociu

Jocurile Moscovei în Orientul Mijlociu

de Radu Tudor    |    14 Apr 2016   •   07:30
Jocurile Moscovei în Orientul Mijlociu

După un desant militar de proporţii în Siria, care prelungeşte criza refugiatilor ce slăbeşte Uniunea Europeană, Rusia îşi consolidează tripleta ei de influenţă în Orientul Mijlociu. Trimite la Teheran o primă tranşă de rachete din sistemul S-300. Astfel, cea mai importantă ţară şiită din lumea musulmană are sprijinul militar direct al Moscovei.

Axa Rusia-Siria-Iran funcţionează pe baze autoritariste, cu acuzaţii grave de oprimare a propriilor popoare. Dar axa încearcă să îşi exerseze o legitimitate internaţională prin lupta declarată împotriva organizaţiei extremiste şi teroriste sunnite Daesh, autointitulată Statul Islamic. În afara acestui obiectiv, există însă multe interese pe agenda ascunsă a Moscovei.

De aproape 1500 de ani, şiiţii şi sunniţii se măcelaresc în numele religiei islamice. Marile puteri din interiorul lumii musulmane sunt implicate necurat în acest război milenar, iar alte puteri din afara lumii musulmane au fiecare câte un parti-pris generator de convulsii permanente.
 

×