x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jurnalul României 1989 – Acum douăzeci de ani

Jurnalul României 1989 – Acum douăzeci de ani

de Marius Tucă    |    03 Dec 2008   •   00:00

JURNAL DE ROMÂNIAUnii dintre voi nici nu se născuseră în anul de graţie 1989, alţii erau în primii ani de viaţă, cei mai mulţi dintre noi se zbăteau într-o lume în care abia se putea înţelege lumina, iar libertatea era un termen abstract, acum douăzeci de ani, în anul 1989 România a făcut istorie, e anul cel mai greu şi cel mai important al ultimei jumătăţi de secol, 1989 este anul Revoluţiei noastre, este şi motivul pentru care am hotărît să refacem Jurnalul României din acel an, aşa cum a fost, fără cosmetizări, fără cenzură, fără încrîn­cenare, fără ipocrizie, cu detaşarea pe care ţi-o dă trecerea timpului, au trecut douăzeci de ani de atunci şi Jurnalul Naţional şi-a propus cea mai importantă campanie publicistică din istoria sa, o campanie care va fi găzduită zi de zi în ziarul nostru, pe parcursul a 365 de zile, pe parcursul întregului an care va urma, o campanie care va începe, mai exact spus, la sfîrşitul acestui decembrie şi se va termina o dată cu ultimele zile ale lui 2009, Jurnalul României – 1989 – Acum douăzeci de ani va cuprinde toate filele anului de graţie care ne-a marcat existenţa, viitorul, destinele, un jurnal plin cu dezvăluiri despre oamenii puterii şi disidenţi, artişti şi cenzori, mame eroine, pionieri, inventatori, miliţieni, relatări despre producţii-record, angajamente, întreceri pe frontul recoltelor, dar şi mărturiile din jurnalele vremii, documente de arhivă, cum la fel de bine veţi putea afla din jurnalul nostru de ce bîntuia frigul în casele românilor, cum se fugea peste graniţe, despre avorturile clandestine şi căsătoriile etice, despre manifestări omagiale şi bancuri politice, despre raţii alimentare şi cozi, o frescă extraordinară, o frescă incredibilă şi emoţionantă, Jurnalul României 1989 – Acum douăzeci de ani este cea mai importantă campanie de presă pe care şi-a propus-o vreodată Jurnalul Naţional, o campanie pe care o va derula pe parcursul a 365 de zile.


Trimiteţi-ne amintirile din 1989
Gumela şi mentosanele. Marmelada, halvaua şi îngheţata Polar. Scovergile şi checurile fără ouă. Glucoza cu textură de săpun şi pufarinele. Lipiciul Pelikan, dulce la gust, în cutii de plastic cu lopatica. Pasta de dinţi Optima, cu aroma de banane. Buchetele de ghiocei pentru tovarăşa învăţătoare. Săpunurile Lux păstrate între rufele dintre şifonier. Pliculeţele de şampon. Penarele chinezeşti şi bananele păstrate între ziare, să se coacă. Îţi mai aduci aminte? Ai mai păstrat în suflet amintiri din copilăria şi din tinereţea noastră?   
Ianuarie 1989 – străzile erau pline de nămeţi, iar elevii, studenţii şi muncitorii erau scoşi la muncă patriotică pentru a curăţa şoselele de zăpadă. Mai ştii cum a fost ultimul nostru an de comunism? Cum ţi-ai sărbătorit, în ’89, ziua de naştere sau onomastica? Cum era atunci la liceu? Cum a fost viaţa ta în urmă cu două decenii? Reconstituim, ca într-un puzzle, istoria acelui timp. Trecutul nostru. Ajută-ne cu amintiri, cu mărturii, cu documente. Trimite tot ce ai despre 1989 pe adresa de mail jurnalulromaniei1989@jurnalul.ro sau pe adresa redacţiei: Jurnalul Naţional, Bucureşti, Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp D, etajul 8. Menţionaţi pe plic: "Pentru Jurnalul României 1989”. De asemenea, ne puteţi contacta la telefon: 021/318.30.37/int. 239 sau 021/318.20.43/int.285 sau 0744.314.360. 

Fotografie de 1989

O nuntă, un borcan cu murături, o pisică, un tramvai, o petrecere reuşită, şi multe altele. Este imposibil să nu le fi păstrat în fotografii. Fotografii ale anului 1989. Aveţi fotografii de atunci? Inclusiv fotografii de familie? Orice fotografie din acea perioadă este binevenită. Trimiteţi-ne toate fotografiile dumneavoastră din  1989 pe adresa de mail jurnalulromaniei1989@jurnalul.ro sau pe adresa redacţiei: Jurnalul Naţional, Bucureşti, Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp D, etajul 8. Menţionaţi pe plic: "Pentru Jurnalul României 1989”. De asemenea, ne puteţi contacta la telefon: 021/318.30.37/int. 239 sau 021/318.20.43/int.285 sau 0744.314.360


×
Subiecte în articol: editorial jurnalul româniei