x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lecţia de rusă spusă cu vocea Bibanului şi pepenele cu sâmburi din burta lu’ nea Mitică

Lecţia de rusă spusă cu vocea Bibanului şi pepenele cu sâmburi din burta lu’ nea Mitică

de Florin Condurateanu    |    03 Feb 2011   •   20:49

A fost lumea satului natal frână în des­tinul de artist sau simţirea profun­dă şi curăţenia sufletească din lumea sa­tului au suflat vânt prielnic în pânze pentru nişte pui de ţărani care au ajuns mari personalităţi cunoscute. De cele mai multe ori, gândirea să­nă­toasă de ţăran i-a ajutat pe fiii sa­tului cu har în ei şi cu ambiţie să iz­bân­deas­că. Iar frâna care le-a blocat drumul le-a fost eventual o întâmplare ne­dorită şi tristă.

Vasile Muraru a fost un copil de ţăran din judeţul Neamţ obişnuit să meargă cu văcuţa la rumegat iarbă, iar în acest timp fe­ciorul de ţăran citea cărţi. Vasile Mu­raru, îndrăgitul comic, frate geamăn al hazului cu Nae Lăzărescu, îşi fă­cu­se o bibliotecă înţesată de cărţi în ca­sa lui ţărănească din Neamţ. Se mi­rau, dar cu admiraţie, consătenii lui – „uite şi un ţăran cu bibliotecă în odaia lui pricăjită!”. Mare drag de li­te­ratură a avut toată viaţa Vasile Mu­ra­ru. De altfel, Nae Lăzărescu chiar îl pişca – „partenerul ăsta al meu ci­teş­te toată ziua de nu mai avem timp să inventăm bancuri şi cuplete”.

Du­pă ce a dat examen de admitere la Ins­­titutul de teatru, până să se afişeze listele cu cei admişi, Vasile Muraru s-a întors la el în comună. Nu-şi permi­tea să piardă vremea prin oraş, prin Bu­­cu­reşti, când era atâta treabă în ogradă şi întorcea fânul cu furca. Îi era sufletul doar la realizarea marelui vis, să fie student la clasa lui Dem Ră­dulescu. Când se însera şi nu-l ve­dea nimeni printre căpiţe, băieţandrul Va­sile Muraru se aşeza în genunchi în iarbă şi se ruga la Dumnezeu să-l ia la clasa lui Bi­ba­nu. Nu l-a făcut de râs pe maestrul lui şi chiar din studenţie a câştigat premii importante la con­cursurile tinerilor actori.

A intrat în legenda studenţilor la teatru cupletul cu haz inimitabil în care Vasile Mu­raru era un miliţian dintr-o co­mu­nă trebuind să împartă dreptatea la un incident pe şosea între o damă ele­gantă care conducea un Mercedes şi un flăcău care ducea acasă un mă­gar. De altfel, Muraru încă din liceu dădea dovadă de mare talent. Îi imita perfect pe Caragiu, pe Nicu Constantin, pe Dem Rădulescu. „Vă daţi sea­ma ce s-a întâmplat în clasă când am citit lecţia la limba rusă cu vocea Bi­naului?”

Să­rac lipit pământului, a plecat din ograda satului vâlcean şi simpa­ticul om de afaceri, fost parlamentar şi preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir. „Am plecat de acasă din sat de foame şi aveam cră­pături în călcâie de cântau greierii în ele. M-am dus să mă înscriu la şcoa­la profesională la oraş. M-au res­pins de la vizita medicală, fiindcă nu în­deplineam baremul de greutate, tre­buia să am minimum 40 de kilo­gra­me, şi eu cântăream doar 36. Se mai desfăşura vizita medicală şi a doua zi, aşa că noaptea m-am dus în ga­ră şi am ajutat la descărcatul pepe­ni­lor din vagoane, drept răsplată primind un pepene verde.

Am mâncat pe ne­ră­su­flate lubeniţă cu sâmburi cu tot şi am dat fuga iarăşi la vizita me­dicală. Aveam o burtă mare şi două picioare subţiri ca beţele de la ţam­bal. M-au cântărit şi au ridicat sprân­cele a mirare. Chiar depăşisem ba­remul, aveam 41 de kilograme cu atâta pepene în burtă. M-au înscris la şcoa­lă, dar n-am apucat să rostesc pâ­nă la ultima silabă cuvântul mul­ţumesc, că a trebuit să alerg la WC să scap de pepenele cu sâmburi din burtă.”+

×
Subiecte în articol: editorial