x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lectia greaca

Lectia greaca

de Marius Tucă    |    06 Iul 2004   •   00:00

Daca ar fi spus cineva inainte de inceperea Campionatului European de fotbal ca Grecia va fi echipa castigatoare, acest lucru ar fi fost considerat gluma anului.

Culmea este ca si acum, dupa ce Grecia a devenit campioana Europei, tot o gluma pare. O gluma adevarata, o gluma buna, dar totusi o gluma. Ea a inceput de la primul meci, Portugalia - Grecia, cand mai toata lumea comenta ce a patit echipa lusitana, echipa gazda.

De altfel, toate meciurile pe care le-a castigat Grecia erau dezbatute din perspectiva echipelor invinse de aceasta. Nimeni nu vorbea in prima faza de victoria Greciei, ci, de exemplu, de infrangerea Frantei. Si "gluma" numita Grecia s-a ingrosat incet-incet asa de tare pana-n finala. Culmea este ca inaintea fiecarui meci, cu toate ca demonstrase ca e o echipa adevarata - de temut pentru orice adversar - Grecia era considerata ca fiind echipa cu sansa a doua. Asa s-a intamplat si inaintea meciului cu Cehia, considerata pana atunci cea mai buna echipa a turneului, cu cele mai mari sanse la castigarea titlului. Si nici macar n-a fost vorba de subestimarea adversarului. Nu, nici vorba! Ci de un soi de "neincredere" intr-o echipa care, ce-i drept, era cotata cu cele mai mici sanse inainte de inceperea campionatului.

Dupa ce a trecut de faza grupelor, adversarele Greciei si-au spus ca oricum aceasta echipa a ajuns mai departe decat credea si deci in meciul cu ei era ca si batuta.

Nimeni, de fapt, n-a stiut ca echipa Greciei dupa primul meci cu Portugalia a inceput sa creada in steaua ei! Apoi, capatand incredere de la meci la meci, a crezut ca poate sa castige si a facut-o in cele din urma, toti ceilalti adversari nerealizand asta nici pana in ultima clipa.

Restul a fost fotbal. Unde, intamplare sau nu, si aici grecii au fost cei mai buni!

×
Subiecte în articol: editorial echipa