x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ludovic Orban vs corupția dusă pe picioare

Ludovic Orban vs corupția dusă pe picioare

de Adrian Cercelescu    |    12 Apr 2016   •   07:20

Declarație tragi-comică a lui Ludovic Orban: „Am calitatea de inculpat. Este legat de ceva petrecut mai de curând (...)Când am venit la DNA nu ştiam toate aceste detalii”.  Pur și simplu, omul pare să se fi redescoperit, ieri, la DNA, unde procurorii l-au inculpat pentru o șpagă electorală de 50.000 de euro, cerută luna trecută. Un șoc pentru candidatul PNL de București, dar și pentru restul lumii. De fapt, mai mult pentru restul: cum să comiți așa ceva; oare Orban a hibernat în ăștia trei ani de anticorupție crâncenă?

Țineți cont că, în general, DNA saltă corupți aproape fără apărare, înhățați în zilele noastre pentru șpăgi luate pe vremea când nimeni nu te bănuia că nu iei, din moment ce te-ai obosit să intri într-o funcție publică. Vorbim de vremuri în care Anticorupția era un fel de Yeti – adică mai povestea câte unul că s-a întâlnit cu bestia, dar nu-l credea nimeni.

La Ludovic Orban nu pare să fie vorba de o corupție dusă pe picioare. De prin ’92 încoace, a fost consilier local, viceprimar general, secretar de stat, ministru, deputat, dar acest palmares nu-i dădea fiori, ca politicienilor „normali”, ci din contră: „Nu îmi este teamă, am în spate 25 de ani de carieră în viaţa publică în care nu am fost niciodată nici măcar bănuit de implicare în vreo faptă de corupţie" – spunea proaspătul inculpat, înainte să intre la DNA.

Sigur că doar o sentință definitivă va stabili cum au stat lucrurile, dar prezumția de hoție este atât de firească într-o țară trecută prin atâtea regimuri cleptocratice, încât imediat după breakingnewsul de la DNA, cazul este închis pentru public. De apreciat, deci, retragerea rapidă a lui Orban din cursa pentru Capitală, cât televiziunile mai transmiteau în direct.

Este al doilea mare ghinion în ajun de campanie al PNL, după ce candidatul de la Ploiești a fost lansat într-o sâmbătă și a înfrânt miercuri, tot ca inculpat.

×