x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mica Rica îi creează dureri de cap globalizantului Blatter

Mica Rica îi creează dureri de cap globalizantului Blatter

de Dan Dumitrescu    |    22 Iun 2014   •   11:51

Strategia blatteriană a globalizării înregistrează grave erori de parcurs. Frumoasele capricii ale fotbalului îl lucrează la interes pe lacomul prezident al FIFA. Bătrânul coșcadâr a aglomerat mulți cotizanți la turneul al CM din Brazilia mizând pe cumințenia micuților, mizând pe faptul că aceștia nu-și vor lua nasul la purtare și nu-și vor permite să toarne dulceață-n galoșii granzilor. Dar iată că obrăznicia surprizei dă carate spectacolului, ignorând cadența tristă a metronomului fifist. Fluierașii mondiali, adunați la eveniment pe baza aceluiași principiu al globalizării, au încercat deseori să mai calmeze rezultatele neșteptate prin furăciuni de toată greața. Netrebnicia acestor loaze i-a ajutat pe croați să piardă în fața Braziliei. Dar nici măcar această netrebnicie nu este capabilă să îngroape întotdeauna frumoasele surprize.

Mica Rica a produs în grupe două rezultate oarecum dușmănoase față de pariori. Victoriile năbădăioșilor costiști împotriva Uruguayului și Iltalei au darul de a stârni totala simpatie a celor care nu agreează monotonia. Fac parte din categoria acestor suporteri conjuncturali. Și, din această postură, nu pot să nu fiu de acord cu Marele Argentinian. Maradona, fotbalist fabulos, nu-și cenzurează niciodată opiniile, nu cochetează niciodată cu dibăciile diplomatice. Diego n-a tăcut nici după ce Costa Rica a învins Italia și după ce șapte fotbaliști costaricani au fost supuși controlului antidoping. Maradona nu are nimic împotriva unor asemenea controale care, cândva, prin 94, l-au răpus și pe el. Se întreba însă de ce nu s-a procedat ca de obicei. De ce au fost testați șapte fotbaliști costaricani și nu au fost testați, conform uzanțelor, câte doi fotbaliști de la fiecare echipă. Întrebările, retorice fiind, au avut și un răspuns din partea aceluiași Maradona. El susține că acesta este un abuz al celor de la FIFA. Un abuz al acelor fifiști gata oricând să protejeze echipele mari deoarece doar echipele mari atrag sponsorii. Adică banii mulți.

Vorbind despre surprize și despre farmecul acestora nu înseamnă că aș dori eu neapărat cuie în ghetele fotbalului adevărat. NU. Mă bucur să constat că fotbalul de calitate apare și pe acolo unde pe unde nu prea te aștepți. De aceea nu amendez nicicum victoria Argentinei din etapa a doua a grupelor. Mi-ar fi plăcut însă ca Iranul să nu piardă. Fiindcă și iranienii au avut o prestație meritorie.

×