x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale MM, de la luna de miere la stagiul de magiun

MM, de la luna de miere la stagiul de magiun

de Dan Dumitrescu    |    14 Iul 2011   •   21:00

Gaz Metan Medias rataceste european ca prima echipa romaneasca la debut de sezon. Duminica, Otelul Galati si Steaua fac serbarea unui nou sezon in afacerile interne ale fotbalului, disputandu-si Supercupa Romaniei. Nici meciul mediesenilor de la Kuopio (Finlanda) si nici Supercupa de la Piatra Neamt nu atarna insa prea greu in interesul general. Dar sunt acestea semne ca perioada pregatirilor de vara e cam gata, ca trupetii din liga lui Mitica ar cam trebui sa fie cu arma la picior si freza facuta. Optiunile normalitatii nu se potrivesc insa de nici un fel cu realitatea de fapt. Urmarind informatiile fabricate prin cantonamentele echipelor de prima liga, ai impresia ca, dimpotriva, pe masura ce timpul trece, nelinistile devin tot mai acute. Steaua face coperta exemplara in acest sens.

Primul stagiu de pregatire al Stelei in Austria parea sa fie, gratie lautariei entuziaste a epistolarilor deplasati la fata locului, o autentica luna de miere pentru reunitii Mihai Stoica si Ronny Levy. Cei doi primeau dedicatii de diurna grasa pentru orice miscare pe pamant austriac. Meme, chiar si-n somn, scremea filosofii profunde in completarea docentei sale fotbalicesti si trata glumistic orice dificultate care ar fi indraznit sa-i stea in cale. Ronny Levy, pe de alta parte, arunca zarurile unor extraordinare scheme tactice cu o lejeritate care l-ar fi facut invidios chiar si pe Mitica Dragomir. Iar ca medoda, ce sa mai discutam? Scula de bascula acest israelian adus cu mari sacrificii de prietenul MM. Astfel, patul Stelei parea facut pentru copii in serie.

Dar, nasol, luna de miere a trecut si Steaua a trecut la perioada de magiun. Perspectiva apropiata a decontului a reculat voiosia memista. Managerul a dat-o in ingrijorari, lotul nu-i ca lumea, antrenorul nu mai are sclipiri magice si nici Gigi Becali nu si-a mai tratat finantele cu acea nebagare de seama care ingrasa comisioanele. Asa ca MM aconteaza obiective neobisnuit de modeste, atitudine care, crede el, ii va prinde bine cand va veni vremea justificarilor. Discursul pesimist al managerului stelist este tradus din limba romana intr-o alta limba de Andrei Vochin. Analistul multilate­ral motivat unge gros libidinosenia in apararea ge­nerosului manager. Concluzia spunerii sale, sustinuta prin argumente repetente, este una sin­gura. Meme e genial, in timp ce toti ailalti e niste prosti.

Meme a ob­tinut trofee si puncte in cupele eu­ro­pene, performante la care an­tre­no­rii si jucatorii au fost doar martori fara contributie... Gigi Becali are pa­cate neispasite. Dar greselile sale nu ma ingrijoreaza asa cum ma ingrijoreaza faptul ca la Steaua nu are cine sa cheltuiasca profesionist banii lui Gigi Be­cali. Altfel, chiar si cu un lot mo­dest, Steaua ar putea sa-si atinga obiectivele. Fiindca nu va evolua, sa zi­cem, in Italia. Va evolua in campio­natul nostru intern, alaturi de adversari care se petrec cu aceleasi dificul­tati. La scuze apeleaza doar cei care nu au vertebra responsabilitatii asumate.

×
Subiecte în articol: editorial