x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mondialul brazilian, o afacere prost făcută

Mondialul brazilian, o afacere prost făcută

de Dan Dumitrescu    |    11 Iun 2014   •   13:00

Mondialul brazilian nu mă lucrează foarte tare la interes. Trăiesc tot mai mult cu impresia că fotbalul astfel pus la cale devine slugă umilă a unor afaceri prost făcute. Ceea ce altădată constituia un adevărat regal fotbalistic pare astăzi lucrarea ordinară a unor indivizii care se străduiesc să vândă mult și ieftin. În aglomerarea celor 32 de echipe adunate la startul competiției devine tot mai greu să distingi protagoniști autoritari. Nu pot nega diferențele evidente de clasă existente între anumite reprezentative. Spun doar că acest larg colectivism al fotbalului dăunează grav calității. Spun că acest larg colectivism poate crea stări de lehamite celor obșnuiți să frecventeze doar competiții ale elitelor, situație care poate genara avantaj artificial celor modești și hărnicuți.

Aventura fotbalistică din Brazilia are și alți adversari conjuncturali care nu pot fi ignorați. Sepp Blatter (nume care pare să aibă o tot mai accentuată sonoritate românescă) și-a asigurat șase săptămâni de confort închiriind de la Ronaldo un apartament pentru care FIFA decontează 500.000 de euro. Bani mulți. Bani foarte mulți. Dar FIFA nu suspină. Are balta pește. Numai că FIFA este acuzată tot mai apăsat că pescuiește lacom, că practică braconajul financiar. Iar marile cheltuielile la care au fost obligați organizatorii turneului, cheltuieli din care se înfruptă și FIFA, provoacă o rezistență teribilă printre localnicii persecutați de o criză feroce, de o sărăcie lucie. Localnici care protestează fie prin revolte temeinice, fie prin obiceiul împroprietărilor forțate. Adică prin furt. De aceea turneul final nu poate avea ținută de gală. Echipele participante au mai degrabă ținută de front. Sunt parcate în tranșee bine păzite și orice aventură liber consimțită comportă riscuri reale. Sper ca cel puțin stadioanele să nu fie lăsate la cheremul riscurilor de tot felul. Sper ca acest turneu final să nu intre în istorie prin cine știe ce evenimente pur și simplu criminale.

Grecii ne-au cadorisit cu șansa de a privi fără frământare suportericească turneul final din Brazilia. Detașarea partinică nu ne scutește însă de observațiile distante. Fiindcă mai avem ceva românași pe-acolo. Loaza politrucă, blatterul Chivorchian și impostorul cel bădesc frecventează locul faptei cu tupeu de participanți activi. Sau pasivi. După cum le pasiunea. Iar de acasă le va răspunde, la fel de pasional, alte găteje conservate în formolul expirat al televiziei publice. Prilej să ne amuzăm copios.

×