x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale NOT MY PRESIDENT

NOT MY PRESIDENT

de Dan Constantin    |    11 Noi 2016   •   14:31
NOT MY PRESIDENT

Suspinul planetar declanșat de alegerea lui Trump arată că lumea nu s-a sucit de tot la cap. Reacțiile emoționale, comentariile, poziționarea politicienilor și a formatorilor de opinie care au urmărit cursa electorală din Statele Unite au conectat miliarde de oameni la meciul pentru Casa Albă.

Majoritatea oamenilor din afara SUA mizau pe Hillary, așa încă zurbagiul Donald,un rege al imobiliarelor,uns cu toate păcatele, avea puține șanse în mintea mulțimilor din această diaspora fără statut electoral. Problema căștigătorului nu este doar a americanilor, care au tot dreptul să-și suporte președintele; consecințele se răsfrâng și în afara granițelor Statelor Unite prin prisma statutului de putere mondială și capacității ei de influență în multe țări.

Opoziția față de Trump în exteriorul SUA are alte motive decât cele care au decis rezultatul votului. Modelul Trump, în afara normelor de moralitate acceptate de europeni,excluderea dialogului, sexismul, apologia supremației Americii,izolaționismul, volutarismul, atitudinea războinică sunt doar câteva dintre ,,păcatele”pentru care omul republicanilor nu putea, conform standardelor,,polical corect” să ajungă la Casa Albă.

Odată ales, fratele cel mare urmează să fie acceptat cu toate hibele lui etalate fără sfială de-a lungul deceniilor. Trump, la 70 de ani, este clar că nu poate fi schimbat în gândire și comportament. Apropierea lui de butonul nuclear este o vulnerabilitate planetară dar există speranța că nu va fi lăsat singur lângă jucărie.

Felul în care FBI s-a implicat direct în campania electorală, șuntând-o pe Hillary Clinton, arată că modelul din România a fost un exercițiu urmărit cu atenție și preluat de partenerul strategic. Serviciile  l-au eliminat pe Kenedy ,l-au răsturnat pe Nixon; ele și-au sporit influența și nu vor lăsă briciul la maimuță .Clinton era probabil mai greu de controlat...Acum prin America se agită pancartele NOT MY PRESIDENT .

În Europa criiticii raționali ai noului președinte, încă neînscăunat, văd în Trump un aliat natural pentru Putin ,Erdogan, Orban și al extremei drepte naționaliste .În scenariul  scris în afara democrației,care utilizează la vedere armele democrației, Brexitul este doar primul pas spre dizolvarea UE.Ne vom lămuri repede dacă alegerile din SUA sunt un capitol al acestui film.  

×