x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O Curte de opt sutimi

O Curte de opt sutimi

de Petru Calapodescu    |    27 Iun 2012   •   14:46

Curtea Constitutionala a tinut motis sa arate ca e devotata trup si suflet presedintelui, ca ii e recunoscatoare pentru ca, zilele trecute, desi nu era un real jubileu (5-10-25-50-75 sau 100 de ani), a umplut piepturile magistratilor sai cu ordine si zanganele pentru, desigur, serviciu credincios. Decoratii care, fie spus, nu sunt doar podoabe, ci aduc si oarece avantaje. Asa cum acelorasi le-au fost daruite si legi, cum e cea a salarizarii sau a pensiei, onorabililor admitandu-li-se cumulul fara ca prezidentul sa refuze promulgarea, precum si ramanand cu pensiile la stacheta sutei de milioane. Cu venituri nemasurate (Boc, in cazul altor categorii, le numea nesimtite), pe care si le-au si secretizat pudici.
Revad lista juzilor, le recitesc a nu stiu cata oara, fiecaruia, curriculum vitae si nu incetez a ma intreba, abstractie facand doua-trei cazuri, oare ce merite deoasebite au facut din aceste personaje cu un slabut parcurs profesional cantarul suprem al Romaniei, filtrul prin care se stabileste daca societatea evolueaza potrivit Legii fundamentale, au ba. Marturisesc, in afara determinarii politice, a supuseniei cvasinedisimulate fata de Traian Basescu, n-am gasit alte raspunsuri.

Prestatia in cazul judecarii conflictului juridic de natura constitutionala, dintre Ponta si Basescu, privind reprezentarea tarii la Bruxelles, insa, explica inversunarea de anul trecut, cand pedeleii au tinut cu dintii sa-si asigure majoritatea in CCR, obligand Parlamentul pana pe la ora 2 noaptea sa voteze si sa revoteze, pana le-a iesit omul. Onorabilii in robe visinii (ma mir ca maestrul de ceremonii de la Cotroceni nu li le-a vopsit in portocaliu) s-au pronuntat asadar: la Consiliul European sa mearga Basescu. Las la o parte faptul ca rolul CCR ar fi fost limitat la constatarea existentei conflictului, netrecand la sentinte. Mai ales ca tocmai a fost votata o lege (inca nepromulgata la Cotroceni), care stabileste ca in astfel de cazuri solutionarea revine Parlamentului. Las la o parte si ca insusi consilierul prezidential Stefan Deaconu sustinea acest lucru, e drept, pe cand nu era sfetnicul lui Basescu. Dar hotararile Curtii trebuie sa aiba in vedere interesele vitale ale societatii, ale oamenilor ei, pentru ca asta apara Constitutia. Interese vitale care trebuie gardate in cunostinta de cauza nu doar in tara, ci si in afara ei, in organismele internationale.

La Bruxelles, se discuta strict chestiuni economice, ce tin de resortul si raspunderea lui Ponta, a Guvernului. Basescu, insotit de o stufoasa suita imperiala, are tara bani, se duce acolo caine surd la vanatoare. Nestiind ce intentii, ce programe are Cabinetul. Mai mult, se duce in numele unei administratii care nu-i mai este obedienta, care are un Guvern despre care chiar Basescu declara la Chicago ca "nu-i convine". Si atunci, ce hotarari ale UE va sustine si in numele cui? Al celor nici 10%, procentul pricajit pe care il mai are in perceptia publica?! Se va duce, va fi privit iar ca un intrus, ca o ciudatenie si se va intoarce. Probabil, va binevoi sa informeze Guvernul ce si cum a semnat de capul lui. Isi imagineaza ca mai e posibil ca o echipa de trepadusi, ca a lui Boc, sa pocneasca din calcaie, sa-i asculte ordinele si sa prabuseascasi mai mult tara? Asa, nu altfel trebuie "citita" hotararea luata de un conclav de magistrati ai CCR, care traiesc pe alta lume.

×