x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O injuratura in direct

O injuratura in direct

de Tudor Octavian    |    31 Oct 2005   •   00:00

Daca-i spui sotiei "sa-i ia dracu’ pe toti, ca eu m-am saturat", e una. Dar, cand iesi seara in balcon si zbieri: "Duca-se cu totii dracului, m-am saturat" sau ceva de genul asta, lucrurile se schimba.

I te adresezi cartierului, ii vorbesti tarii intregi, dai dracului omenirea. E posibil ca omenirii sa-i placa supararea ta. Si sa fii privit dintr-o data ca un om care exprima curajos ceea ce ar dori multa lume sa dea in vileag: o mare lehamite. In mass-media circula candva povestea unui prezentator varstnic de stiri, care inchidea programul unei televiziuni din vest. Batranul avea obiceiul ca, dupa ce zicea "La revedere, iubiti telespectatori" si apasa butonul care sfarsea transmisia in direct, sa adauge cu glas tare, ca pentru sine, "... si va be-e-e-ep... muma-n cur la toti, ca m-am saturat!". Canalul tv l-a dat chiar in acea noapte afara, insa a trebuit sa-l reangajeze dupa cateva zile, ca urmare a vointei publicului, a uriasului val de simpatie starnit de concedierea crainicului. Marelui public i-ar fi lipsit batranul care ii oferea de 17 ani, inainte de culcare, ultimele stiri, cu un glas consolat, sugerand ca tot ce era mai rau se intampla la altii, in alte parti ale planetei. Si ca, atata vreme cat traia el, va avea parte numai de vesti de natura sa-i lase somnul in pace.

Aceasta a fost explicatia pe care psihologii le-au servit-o patronilor. Explicatia adevarata, care n-a figurat in nici un diagnostic al momentului, era in mod sigur una mai simpla. Multimilor le pica bine din cand in cand injuratura venind de sus, de la institutie. O injuratura zisa lejer seamana mult cu un legamant discret de prietenie. In tara unde a avut loc povestea, ea era, pentru fiecare cetatean luat in parte, de neconceput. Tot ce-i de neconceput insa e resimtit de popor si ca un lucru ce trebuie cateodata gustat, incercat, pipait. Ce-i valabil la individ nu-i valabil neaparat si pentru mase. In armata aveam un sergent care, la terminarea orelor de instructie, ne zicea dulce ca la el in sat, asa, ca intre niste flacai care stiu ce-i gluma. Si pentru asta il socoteam om de treaba. Daca mi-ar fi zis aceleasi scarbosenii doar mie, l-as fi tinut minte si l-as fi detestat toata viata. Contextul face sensul. In ce chip face el sensul am descoperit intr-o seara, cand am conversat cu realizatorul unei emisiuni culturale, liber, intr-un limbaj profund relaxat, despre toate cele, fara sa stim ca intre noi se gasea un microfon deschis si ca publicul din sala asculta atat bombaneala mea, cat si cugetarile mai mult decat acre, despre calitatea acelui public, ale omului care facea emisiunea. In pauza concertului, stiind ca fuseseram ascultati si simtindu-ma gol ca imparatul din parabola, i-am intrebat pe cativa insi din sala ce gandeau despre "neplacutul incident tehnic". I-am intrebat pe unul si pe altul si toti au fost de parere ca, probabil, se transmitea la radio o piesa. O doamna m-a lamurit cum trebuia pusa problema: "Azi toata lumea e la fel. Cine mai sta sa asculte o prostie?".

×
Subiecte în articol: editorial