x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O ţară de cerşetori tâmpiţi, minus PDL

O ţară de cerşetori tâmpiţi, minus PDL

de Adrian Cercelescu    |    09 Oct 2011   •   21:00

In Romania a mai ramas o singura meserie onorabila: meseria de PDL-ist. Pentru toate celelalte exista etichete: doctorii au pus jos sistemul varand in populatie medicamente dintre cele mai scumpe, profesorii au cele mai nesimtite lefuri fata de cate ore-munca o ard aiurea prin scoala. In Politie nu mai poti avea incredere, dar nu pentru ca scapa borfasul din gheara, ci pentru ca si-a scapat sapca peste gardul Cotrocenilor. Ziaristul e tonomat si cand scrie despre accele­ra­t­orul de particule. Sigur, o sa va in­tre­bati atunci cum de nu se duce dracu tara asta? A, pai chiar se duce, dar nu din vina PDL-ului.

Fiinta PDL-ista sade in partid ca pe o insula inconjurata de o mare de tampiti. Ea nu face nimic nu pentru ca nu poate, ci pentru ca nu putem noi. Dar chiar si asa realizarile ei sunt uluitoare, pentru ca are vocatia istoriei. Bilantul PDL suna asa: Guvernul si-a atins obiectivul de a realiza peste cinspe ani 2.000 de kilometri de autostrada. Cu asemenea rezultate, este de inteles frustrarea fiintei PDL-iste: Le dau, bag in ei, ii fac oameni – si ei retin doar ca le-am taiat leafa cu 25%, in loc sa le-o cresc cu 50. Era de asteptat ca la un moment dat partidul sa ne cam lase din brate si iata ca a facut-o sambata.

Ce veste proasta ne-a dat ministrul Baconschi! Gata! a zis. De acum, PDL nu mai conteaza pe de’alde toata lumea. Asta va fi un partid "sustinut de Romania care lucreaza, nu de Romania care cerseste". Adica de cine? Ca, daca stai sa te gandesti, cam toti cersim ceva de la el, cata vreme ocupa constructia aia din Victoriei: un spital pentru cazurile care nu se pot opera acasa, o protectie contra batei in cap pe strada, oleaca de carte. De fapt, oamenii lui au ocupat tot: porturile, padurile. Ei bine, raspunsul este ca partidul va fi sustinut de "meri­to­cra­ti". Nu va repeziti la dictionare, pentru ca domnul Baconschi a explicat pe un exemplu.

Meritocratul este un om cu sase-opt case, cinci-sase milioane euro, sapte-zece terenuri, deci aparent un om normal. Ei bine, nu-i chiar asa. PDL-istul exemplar a dat dovada nu doar de un enorm chef de munca, dar si de imaginatie, nu jucarie. Altfel nici n-avea cum sa ia 120.000 de euro (exclusiv licitatie) de la Judetul Giurgiu – regiune in care doar foamea e mai mare decat frigul din case – ca sa-l ajute sa privatizeze CET-ul. Intr-un oras in care jumate din populatia de la bloc a trecut pe lemne, n-a mai vazut apa calda de dooj de ani, iar daca ar vedea-o ar fugi la bulgari pentru ca n-are cu ce s-o plateasca. Meritocratul este atat de bun, incat Electrica a simtit nevoia sa ia invatatura juridica de la el (200.000, licitatie exclusa), desi avea un regiment de juristi angajati.

Unde se potrivea un asemenea om in mecanismul partidului, decat fix l-a Comisia de justitie si drepturi cetatenesti a PDL? Asta dupa ce cu o zi inainte pusesera la Infrastructura un meritocrat cu sapte case si doua milioane de metri patrati de curte. Daca e sa gasesti o vina PDL-ului, asta e: te demoralizeaza cu harnicia lui suprarealista.

×