x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ouă de geniu.

Ouă de geniu.

de Tudor Octavian    |    01 Iun 2011   •   21:00

Un mare rau, resimtit pe moment ca un rau fara leac, poate fi des­chi­derea catre un bine mare si de durata. Tin minte toate vorbele ura­te ce mi s-au spus. Si pentru ca mi s-au asezat adanc si dureros in me­morie, am putut ulterior sa-mi dau seama si cat m-au motivat ele in meserie si, in general, in viata. Un redactor obscur, de la revista Lu­ceafarul de prin 1960, care ras­pundea de o sectie care nu conta, dar care ii asigura o leafa de sef, mi-a citit o povestire, iar la sfarsit, straduindu-se parca sa-mi spuna un adevar crud – si cumva sa nu ma blocheze definitiv cu acesta –, a ridicat ochii in tavan si a baiguit ceva de genul: Cum scrii tu, mai, ba­iete, e publicabil, nu zic nu, dar nu prea ai boase.

Testicule, boase, oua sunt cu­vinte cu un inteles dublat de mister si de legenda, in adolescenta si pana tarziu. Dar ratatul ala mi-a zis-o soldateste, ca si cum in lu­mea literara a le avea sau a nu le avea era totul. Ce ar fi trebuit sa pri­­cep eu, din diagnosticul sau go­la­­nos si aparent camaraderesc, pa­rea sa tina de o taina suprema in cr­e­­­­a­­­tie. Nu era suficient sa fii un bar­­bat ca toti barbatii, boasele ta­len­tului erau altceva.

Din acea zi nu am facut altceva decat sa ma intreb cum sunt eu, cum sunt ceilalti, sa-i privesc pe scriitorii cei mai laudati, marcat pu­ternic de ideea ca ei sunt daruiti de la natura cu un mare plus de vi­ri­litate artistica. Daca omul mi-ar fi spus sec ca 'nu ai', ar fi fost parca mai suportabil decat 'nu prea ai'. Un lucru clar permi­te si o solutie clara. O ambiguitate te is­to­veste sufleteste, mai ales cand n-ai la cine sa te duci ca s-o cla­rifici. Doar nu era sa merg la un consult, la o policlinica. Faptul ca la unii se vedea din scris cat de mas­culi literari erau a constituit gri­ja mea pe termen lung. M-a ti­nut, cum s-ar zice, in priza, pana ce am ajuns la o deslusire suportabila, pa­na ce metafora cazona a di­mi­­nuat si locul ei l-au luat ade­va­ra­te­le griji de scriitor: intelesul scri­su­lui. Nu ai deloc substanta, nu prea ai substanta, ai multa sub­s­tan­ta, ai spirit, vigoare, ai ce-i da ci­ti­torului. In definitiv, si cititorul poa­te fi unul fara boase. Citeste, ci­tes­te, si nu ramane cu mai nimic. Poti sa-i dai si aur, el tot cu alama se simte bogat. Urmarindu-l pe re­dactorul cu pricina, ani buni dupa in­tamplare, am avut o stra­lu­mi­na­re: el era de fapt cel care nu avea boa­se.

Problema era la el. Il preo­cu­pa. Si le numara si nu-i iesea niciodata la socoteala doua, ci in jur de doua, mai mult sau mai pu­tin doua, aproape doua, nu prea doua. Din care cauza deschidea dis­cutia pe subiect, doar, doar ga­sea un debutant mai slab de inger, care sa-i spuna ce nu-i spusesera niciodata colegii si editorii cu­le­ge­ri­­lor sale de reportaje 'literare': Vai, domnul sef de sectie, dar ce oua de strut aveti intre picioare! De aceea, carevasazica, umblati dum­­­n­eavoastra asa cracanat, din cau­­za geniului! Ce norocos sunteti!

×
Subiecte în articol: editorial