x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Perfecţioniştii fotbalului strică desenul ploii

Perfecţioniştii fotbalului strică desenul ploii

de Dan Dumitrescu    |    03 Iul 2011   •   21:00

Ploua. Ploua intruna, ploua fara rost. Cheltuim simfonii bacoviene, ni se vesniceste cearcana, ne impro­prie­ta­rim fraudulos cu tristeti mult superioare neghiobiei din care suntem croiti. A noastra e impostura fiindca da bine la populatie sa pari simtitor la impulsul vecinatatilor. Altfel, repetam puturos ritualul descurcalelii de azi pe pe maine, acomodati perfect unei mediocritati fara cusur. Dar sa nu credeti cumva, atunci cand cititi, ca mi-a intrat apa-n pod si n-am galeata. Nu! Este doar duminica dimineata, trecut de ora opt cam pana pe la Buzau, ascult ploaia si ma tratez cu o portie de presa sportiva. Iar in desenul ploii imi apar, comic, perfectionistii fotbalului romanesc, asociati, bineinteles, gravelor probleme nationale pe care ei si numai ei au menirea de a le rezolva. Dar pentru asta trebuie incruntare, sos de inteligenta si o generozitate care merge pana la renuntarea de sine. Ceea ce se si intampla. Insa numai in imaginatia respectivilor.

Cristi Borcea si-a franat prematur voiajul marital si a revenit in tara. Renuntarea de buna voie la buna primire a strainatatii pare sa aiba motivare serioasa. Situatia tensio­nata de la Dinamo reclama interven­tia sa energica si de urgenta. Altfel, Nicolae Badea si infiptul Dragos Savulescu ar fi fost capabili sa caute antrenor la echipa printre macaronari sau, si mai rau, sa-i acorde orfelinat profesional lui Ionut Chiri­l­a. Borcea, ferm pe pozitie, a decretat: revine Andone sau ramane Cio­bo­­tariu. Pariez pe ramanere. Chestia cu revenirea mi se pare neserioasa. Nici cu venirile nu sunt de acord. Cine este individul facut din virgule, puncte de suspensie si penibile luis­truiri filosofale care, mai nou, pre­se­dinteste (de legat) pe la Dinamo? Nu cred ca motul era tocmai ceea ce lipsea de pe turta dinamovista.

Falca plina de reprosuri scoate la iveala si presedintele din dotarea lui Arpad Paszkany. Iuliu Muresan baga foale impotriva lui Kone, fotbalist care, dupa experienta traita la CFR, afirma prin strainataturi ca fotbalul mitic este mizer si corupt. Nu stiu de ce s-o fi suparat nea Iulica. Kone nu poate fi acuzat decat pentru ca nu spune lucruri noi. Banalitatile astea cu mizeria si coruptia sunt informatii deja expirate la noi. Ultimul care a confrentiat presei despre coruptia din fotbal este chiar seful ei, Dumitru Dra­gomir. Iar eu cred apasat ca Dra­gomir stie chiar cu mult mai mult decat ceea ce spune. Si, atunci, de un­de atata puhoi de indignare la Mu­resan. Cel care vorbeste despre frustrarea lui Kone si despre declaratiile iresponsabile ale fotbalistului, despre nerecunostinta celui care mocirleste tata la care a supt si despre paraciuni la UEFA. Sincer, nu cred ca Iuliu Muresan isi va purta kilogramele pe la UEFA. Dar, daca tot s-ar porni la drum, mi-ar placea. Poate ca, din greseala, ar confunda denuntul cu autodenuntul. Si ne-ar fi, poate, mai bine. Altfel, ploua de pomana, ploua a seceta, iar tristetile nostre nu au decat suportul imposturii.

×