x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ponta a găsit „aflatoxină” în cornul și laptele copiilor

Ponta a găsit „aflatoxină” în cornul și laptele copiilor

de Lucian Avramescu    |    20 Mar 2013   •   14:27

Fiecare politician trebuie să-și lege numele de o ispravă. Ponta vrea să rămână în istorie prin descoperirea epocală că programul „Cornul și laptele” inițiat de Adrian Năstase, cel care l-a inițiat ca politician și pe el, e inutil. Poate că e chiar toxic. Dăunează grav sănătății copiilor. Să-i fi venit ideea premierului în urma marelui tărăboi al aflatoxinei? Nu, zice chiar el, laptele și cornul nu sunt consumate decât de un număr mic de copii. Așa să fie? Îmi amintesc un caz relatat de un corespondent A.M.Press de prin Moldova în care era vorba de o fetiță sărmană care avea acasă o bunică bolnavă. Oprea jumătate din corn pentru bunica și jumătate din lapte. Era, uneori, singura lor hrană de peste zi. Impresionat, premierul de atunci, Adrian Năstase, a pus să fie găsită acea familie căreia i-a trimis un ajutor guvernamental. Știu și acum în niște sate copii care duc acasă darul alimentar primit la școală și acolo îl împart cu frații mai mici. Sigur, sunt probabil și copii de bani gata, duși la școală cu limuzina, preluați de bonă și șofer la plecare. Dacă la ei se referă Ponta, are dreptate. Rămâne de socotit câți copii sărmani sunt în țara asta, care se bucură de darul oferit de stat și câți copii de bani gata. Toate statisticile arată că numărul familiilor care trăiesc la pragul sărăciei sau chiar sub pragul sărăcie în țara noastră este mare, din ce în ce mai mare. Să-i ucidă cornul și laptele sau lipsa lor? Să-i zicem respectivului program, cel inițiat de guvernanții actuali, în numele cărora a vorbit Ponta (de ce nu l-o fi pus pe Băsescu, fiindcă are exercițiu în materie de tăieri?), Programul „Răbdări Prăjite”. Nu e toxic, e perfect igienic. Cei bogați nu mai fac efortul de a-l arunca la coș. Sau, cum notează sub știrea postată pe site-ul ampress.ro, un cititor, să-i zică noului program „Sexul și Iarba”. Se poartă în școli prin băi, prin closete, pe terenul de sport. Că nu degeaba s-a bătut EBA pentru legalizarea ierburilor.

Sunt convins că bugetul e pe butuci. Sunt convins că termitele portocalii au tocat tot, lăsând în urmă praful de pe tobă în vistierii și, în plus, uriașe facturi de achitat. Sunt convins că foamea nu și-a arătat încă în întregime fața hidoasă dar e pe cale. Se închid în continuare unități economice, de stat sau private, coloane de disponibilizați mărșăluiesc pe străzi. Să fie o soluție salvatoare amărâtul ăsta de cornuleț cu un pic de lapte? Banii, zice premierul, vor fi utilizați cu mai mare folos tot pentru copii, în programe extrașcolare. Măi să fie! Ce facem însă cu foamea? Foamea care, în unele familii sărace, duce de mână copiii la școală, fiindcă altfel ar rămâne acasă. Foamea care poate fi nițel potolită cu un cornuleț.

Am așteptat luni de zile un răspuns de la Victor Ponta în legătură cu Adrian Sobaru. Nu l-am primit și probabil că n-o să-l primesc niciodată. În legătură cu anunțul senin legat de Programul „Cornul și laptele”, pe care l-am auzit astăzi, n-am decât să-l atenționez pe premier că ar fi cazul să-și mai vânture consilierii. Cine l-a învățat să spună tâmpenia asta trebuie dat afară cu șuturi în dos. Iar el dacă mai iese pe piață cu încă două isprăvi de acest gen poate pune cruce. La ce? La tot.

×