x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ponta are de dat explicaţii

Ponta are de dat explicaţii

de Petru Calapodescu    |    04 Oct 2012   •   15:21

Guvernul ne trimite în plin Caragiale, în "Lanţul slăbiciunilor". Titus Corlăţean, ministrul de externe, dă o explicaţie năucitoare uşurinţei cu care ex-procurorul general, celebra Laura Codruţa Kovesi, pupila lui Blaga, Boc şi Băsescu, a fost detaşată la MAE şi numită un fel de ministru consilier de stat la Misiunea permanentă a României la Uniunea Europeană. Funcţie deosebit de importantă, pentru care a şi renunţat la cererea de a fi instalată ca procuror şef al DNA, în rocadă cu Daniel Morar, pe care-l şi desemnase ea însăşi interimar la Parchetul General. Cu o suficienţă care ar fi de râs, dacă nu ar creiona un gest iresponsabil, Titus Corlăţean explică simplu că el a fost de acord cu detaşarea şi nu a făcut decât să "dea un răspuns colegial solicitării" unei colege de Cabinet, anume ministrul justiţiei, Mona Pivniceru. care - aşteptându-se probabil, să-i dăm crezare: cine să ştie mai bine decât ea dedesubturile din instituţie şi, mai ales, de către cine şi cum sunt păpuşăriţi şefii de prin parchete, în cap cu Kovesi, sub ce influenţă politică au lucrat aceasta şi Daniel Morar -  explică şi ea că Laura Codruţa e fată bună şi că pentru postul esenţial, de unde să gestioneze interesele României în evaluarea justiţiei, nu ale lui Băsescu şi Monica Macovei, "o recomandă pe deplin experienţa şi calităţile sale profesionale".

Să cazi în fund, nu alta, citind asemenea aprecieri gen Piscupeasca, şi amintindu-ţi de dosarele politice, de lupta anticorupţie pe hârtie, de punerea la murat a plângerilor penale dezvăluind prădăciuni ale unor pedelişti de frunte, de ignorarea atâtor şi atâtor grave semnale, cu date şi fapte, cu documente, privind jafurile la care s-au dedat mahări ai fostului guvern. Sau mai nou atacurile de comando duse de sute de procurori pentru a descoperi ce nu exista: aşa:zisa fraudă masivă la referendum. Aferim deosebite calităţi manageriale şi profesionale! Ceea ce uluieşte, însă, mai mult decât uşurinţa cu care cei doi miniştri au construit această numire stupefiantă, este modul în care însuşi premierul Victor Ponta a înghiţit găluşca. Nu i-a chemat pe cei doi subalterni să-i întrebe dacă fac parte din Cabinetul lui, al USL, ori a şi fost reinstalată la Victoria vreo garnitură Boc sau MRU. Nu le-a cerut imperativ să anuleze măsura pe care au luat-o sfidând până şi bunul simţ. Sau te pomeneşti că totul s-a făcut cu ştirea, dacă nu cumva din iniţiativa sa, în urma vreunei trampe cu Băsescu? În numele unei "coabitări" prin care locatarul de la Cotroceni îl încalecă treptat, treptat, jinduind după vremurile în care intra în Palatul Victoria când şi cum voia, conducând şi ordonând ca jupân suprem în şedinţele de guvern? În acest caz, ne putem aştepta ca, după Codruţa Kovesi, să fie recuperaţi, pentru înalte funcţii de decizie în stat, şi Videanu, Blejnar, Botiş, Lăzăroiu etc, că doar şi ei sunt recomandaţi de experienţă şi calităţi profesionale deosebite, care au dus în prăpastie România, au exasperat populaţia şi au scor, la minus 20 de grade, oamenii pe străzi. De unde n-au plecat până când n-a fost dărâmată guvernarea Boc.

Victor Ponta şi ai lui nu trebuie să uite că nemulţumirea şi furia electpopulară i-au adus la putere, nu neapărat meritele lor nemaipomenite. iar barometrul electoratului e extrem de sensibil şi gafe cum sunt cele din zona recuperării sau menţinerii pedeliştilor pot avea un devastator efect în ziua scrutinului. Mai ales dacă alegătorii ar putea crede că e vorba despre "aceeaşi mizerie"...

×