x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Preşedintele din parcare

Preşedintele din parcare

de Marian Nazat    |    10 Mai 2012   •   15:12

Presedintele iese din hipermarket. Este imbracat lejer si trage un carucior plin pe sfert. La usa, ciopor de ziaristi. Sunt nerabdatori sa-l intrebe una, alta pe seful statului. Sa-i ia pulsul, sa-i afle parerile. Domnul Basescu rade, afabil si pus pe sotii. I-a trecut tafna de odinioara. Nu mai ciordeste telefoane si nu se mai ciondaneste cu “gaozarii' si “tigancile imputite'. Atunci nu-l slabisera puterile. Dimpotriva, stapanea totul, cu mana forte, cine sa i se impotriveasca ? Ehe, ce vremuri !.... Acum are chef de glume. Imparte fatucelor si baietandrilor de la gazete ba o portocala, ba o cutie cu bere. “Ia de la Basescu !' , se amuza actorul de la Cotroceni. Rolul il prinde de minune. 'Cum este relatia cu Ponta ?', intreaba cineva. “Foarte corecta', vine prompt raspunsul. “Cat interesele converg in folosul Romaniei', adauga imediat, ca nu cumva sa se inteleaga altceva. Intre cei doi, candva adversari, se gaseste Romania. Motivul armoniei temporare, dar si al adversitatii declarate public. O Romanie care dezbina si uneste, deopotriva, politicieni si cauze. In numele ei se aduna si se desfac aliante si prietenii politice, se leaga si se dezleaga majoritati parlamentare. Romania, pretextul patriotic pentru orice socoteala electorala. Romania, pretextul patriotic pentru orice ticalosie. Deunazi, tanarul pesedist valora cat doua cepe degerate in ochii discretionarului jupan din Deal.

Un “iresponsabil' care nu va pupa in veci vreo dregatorie inalta din mana-i domneasca. Vremurile au carmit-o brusc, razandu-si de vechii dusmani. Macar in ochii gloatei. Azi, ei sunt parteneri pentru ... Romania si invata impreuna neologismul “coabitare'. Prins la mijloc, premierul va trebui sa lucreze, deocamdata, cu doi presedinti. Fiindca amandoi l-au desemnat sa formeze cabinetul reparatiilor sociale. Institutional, Traian Basescu, formal, Crin Antonescu. “Dar guvernul va fi condus de la Victoria, si nu de la Cotroceni ori din Aviatorilor !' , a apasat in discursul de intentie noul prim-ministru. Asa, sa n-aiba discutii mai apoi. Vasazica, intaiul dintre ministri este obligat sa coabiteze cu un aliat, pe de o parte, si cu omul impotriva caruia fost-a creata alianta, pe de alta parte. Intre fisa postului si loialitatea promisa, liderul pesedistilor se vede impins la o inedita echilibristica. Examenul maturitatii sale politice abia incepe, insa conjunctia astrelor este favorabila.

Guvernul proaspat miruit va da, nu va lua ! Victor Ponta va fi un fel de Mos Craciun in jumatatea asta de an, daruind in stanga si-n dreapta jucariile stricate de alde Boc, mai ieri. Conjunctura ii ofera un termen de gratie cum putini au avut norocul. Doar dubla coabitare, cu Basescu si Antonescu, il incurca nitel. Primul il va provoca in permanenta, fortand o bresa in USL, o departare de copresedintele liberal. Nu-i pica bine defel polul acesta de putere si marginalizarea, astfel, a copilului sau de suflet, PDL. Iar sa deprinda lectia mediatorului, a batranului intelept, nici pomeneala, il strange caracterul. Sau temperamentul ? Al doilea il va imboldi sa-l rastoarne pe “satrap', sa-l imbranceasca mai repede in “civilie'. Pana in 2014 se pot petrece multe, intelegerile se schimba lesne pe malurile Dambovitei. Loialitatea si durabilitatea sunt raritati in Valahia nefinitudinii. Ce proiect este finalizat la noi ?, sa nu fim naivi !

In parcarea de la hipermarket, presedintele Basescu nu si-a pierdut jovialitatea. Hahaitu-i celebru rasuna altfel de data aceasta. In definitiv, locul cu pricina il va defini de aici inainte. Cand si cand, dupa o “runda' de cumparaturi, cativa gura casca se vor ingramadi la usa sa-l mai bage in seama oleaca. Conferintele de presa acolo vor fi organizate, si tot de acolo vor zbura in eter si mesajele oficiale. Dupa opt ani de domnie dezastruoasa, al dintai dezbinator al natiei este trimis in ... parcare. Dar nu oricum, ci silit de opozitie sa scrie de o suta de ori cuvantul coabitare. Desi destui sunt de parere ca istoria nu mai are rabdare si se va lepada curand de el, fara ca foile de hartie sa fie umplute cu nesuferita vocabula. “Auzi, Maria, coabitarea asta imputita ...!', se racoreste presedintele din parcare la urcarea in Loganul populismului rapanos.

×